Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

               Idemo kanjonom reke Panjice i kupamo se u Velikom Rzavu

 

                                                                                                                                     

 

Klisura reke Panjice nalazi se na regionalnom putu Arilje – Ivanjica, tačnije kod sela Dobrača, 22 km od Arilja i glavni je biser ovoga kraja. Naše pešačenje kreće upravo iz pomenutog sela.
Po izlasku iz busa, staza od starta do dela klisure dokle je moguće stići je u dužini od 3,5 kilometra (jedan čas hoda). Iako je staza blaga i “kratka”, u oba pravca ukupne dužine 7 kilometara, pa tako dostupna znatiželjnicima koji nisu posebno kondiciono pripremljeni, treba imati na umu da ista nije za turiste.
Početak je seoskim putem, zatim stazom kroz travu i rastinje pored reke, preko reke prelaskom četiri drvena mostića, ali i rekom skakajući sa kamena na kamen. U vreme višeg vodostaja dešava se da se neke deonice moraju proći i kroz samu reku. Zato treba imati stare patike, sandale pogodne za kretanje kroz vodu ili čak i kroksice.

 

Foto: Kes Tifran

Foto: KES Tifran

 

Prolazak Panjicom je izuzetno lep doživljaj sagledavajući čari ove netaknute prirode. Klisuru krasi vodopad Panjice visine oko 10 metara, sa čije se bočne strane nalazi veliki broj kaskada, obraslih mahovinom, preko kojih se sliva voda. Nešto malo iznad vodopada su kaskadne bigrene kade posle kojih sledi Vodena pećina i otvori kroz koje se u pećinu može ući oko 70 metara (potrebne su lampe).

Posle obilaska Vodene pećine, pauze, fotkanja…vraćamo se nazad istom stazom do startne tačke gde ulazimo u bus i idemo na plažu reke Veliki Rzav u Arilju.

Veliki Rzav ima više veoma atraktivnih plaža, a na jednoj od njih ćemo se i mi kupati ili samo sunčati (kome bude hladna voda) do polaska za Beograd. Ako neko ne želi da se kupa može obići Arilje. Uz plaže ima i restoran gde se može jesti ili popiti piće.

 

Foto: Ekološko udruženje Rzav

Foto: Ekološko udruženje Rzav

Foto - Ekološko udruženje Rzav

Foto – Ekološko udruženje Rzav

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parking na uglu ulica Sarajevske i Drinske

Povratak se očekuje do 22:30 h.

Kotizacija:

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com 

                                                                                         

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.   

 

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litra vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.