Posted by & filed under Najave, Planinarenje u Srbiji.

 

                                                   Reka Gradac

 

                                                                                                             16.06.                                             

                                                                                                               

       Gradac je reka ponornica koja izvire ispod planine Povlen, a posle nekoliko kilometara ponire i ponovo izbija kod sela Bogatića, poviše manastira Ćelije, kod Jakog izvora. Odatle do Ćelija, Gradac teče kroz krivudavu klisuru, pravi izvestan luk oko manastira i odlazi prema Valjevu, gde se uliva u Kolubaru. Reka Gradac, vodom najbogatija pritoka Kolubare, usekla je klisurasto-kanjonsku dolinu dužine 22,7 kilometara. Od sastavaka Bukovske reke i Zabave, gde ustvari nastaje, do ušća u Kolubaru ova reka ima dužinu 28 kilometara i ukupan pad 187 metara.

        Reku Gradac smatraju jednom od najčistijih u Srbiji. Kao posebna atrakcija izdvajaju se vidre, kojih tu ima u izobilju, i koje svojim prisustvom daju poseban sertifikat čistoći vode. Kanjon reke prohodan je celim tokom i pešačko-trekerske staze postoje sa obe strane reke. Manastir Ćelije, koji je zadužbina kralja Dragutina iz 13 veka, više puta je od strane Turaka paljen, rušen i obnavljan. Na burnu istoriju podseća nas i grob Ilije Birčanina ubijenog u čuvenoj seči knezova. U manastiru su mošti doktora teologije i jednog od osnivača prvog srpskog filozofskog društva, oca Ave Justina Popovića, tvorca čuvenih Žitija svetih.

 

Staze i bogaze | Kanjon reke Gradac

 

         Naš plan je prolazak kanjona od Valjeva do manastira Ćelije. Duž staze proćićemo pored konjičkog kluba, Degurićke pećine, ali i “divljom” prirodom gde prolaze samo namernici i trekeri, a vrlo retko turisti. Staza je u jednom pravcu oko 9 kilometara

            Na reci, ispod manastira Ćelije će biti duža pauza (odmor, ručak, “brćkanje” u reci, obilazak manastira….). Ko želi može prošetati  i do proširenja Vratoc, pod visokom liticom zvanom Šareno platno. Ona je deo brda Branig, na kom su ostaci kule i hramova vizantijskog i srpskog srednjovekovnog grada.

        Povratak je drugom stranom reke, tj.oko 6 km je staza, gde se vraćamo na početnu tačku.

    

         Polazak iz Beograda je u 7:00h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 21h.

         Kotizacija: 2400,oo

         Prijave na mail altionline@gmail.com   

         Vodič: Dragana Rajblović SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452)   

                                                                                                                 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                      

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.