Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                                   Reka Gradac

 

                                                                                                              

                                                                                                               

       Gradac je reka ponornica koja izvire ispod planine Povlen, a posle nekoliko kilometara ponire i ponovo izbija kod sela Bogatića, poviše manastira Ćelije, kod Jakog izvora. Odatle do Ćelija, Gradac teče kroz krivudavu klisuru, pravi izvestan luk oko manastira i odlazi prema Valjevu, gde se uliva u Kolubaru. Reka Gradac, vodom najbogatija pritoka Kolubare, usekla je klisurasto-kanjonsku dolinu dužine 22,7 kilometara. Od sastavaka Bukovske reke i Zabave, gde ustvari nastaje, do ušća u Kolubaru ova reka ima dužinu 28 kilometara i ukupan pad 187 metara.

        Reku Gradac smatraju jednom od najčistijih u Srbiji. Kao posebna atrakcija izdvajaju se vidre, kojih tu ima u izobilju, i koje svojim prisustvom daju poseban sertifikat čistoći vode. Kanjon reke prohodan je celim tokom i pešačko-trekerske staze postoje sa obe strane reke. Manastir Ćelije, koji je zadužbina kralja Dragutina iz 13 veka, više puta je od strane Turaka paljen, rušen i obnavljan. Na burnu istoriju podseća nas i grob Ilije Birčanina ubijenog u čuvenoj seči knezova. U manastiru su mošti doktora teologije i jednog od osnivača prvog srpskog filozofskog društva, oca Ave Justina Popovića, tvorca čuvenih Žitija svetih.

 

Staze i bogaze | Kanjon reke Gradac

 

         Naš plan je prolazak kanjona od Valjeva do manastira Ćelije i potom do najlepšeg dela kanjona odnosno proširenja Vratoc, pod visokom liticom zvanom Šareno platno. Ona je deo brda Branig, na koje se rado penju posetioci da vide Jerinin grad, kako je narod nazvao ostatke kula i hramova vizantijskog i srpskog srednjovekovnog grada.

        Duž staze proćićemo pored konjičkog kluba, Degurićke pećine, ali i “divljom” prirodom gde prolaze samo namernici i trekeri, a vrlo retko turisti. Staza je u jednom pravcu oko 9 kilometara, posle čega pravimo pauzu (ko želi i za ručak u etno restoranu) i obillazak manastira Ćelije.. Povratak je drugom stranom reke, tj.oko 6 km je staza, gde se vraćamo na početnu tačku.

         Za one koji ne budu želeli da pešače u povratku, moćiće da uđu u bus kod manstira Ćelije i vrate se prevozom.

         Polazak iz Beograda je u 7:00h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 21h.

         Kotizacija:

                                                                                                                                                                                                                                                           Prijave na mail altionline@gmail.com                                                                                                                                                                                  Vodič: Dragana Rajblović SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452)   

                                                                                                                 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                      

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.