Posted by & filed under Aktuelno.

 

 

 

                                    Knjiga „Moj Everest – san i java“

 

                                                                                                    Dragana Rajblović

 

Knjiga se može kupiti u prodavnici sportske opreme Outdoor shop, Savska 33, u prodavnici sportske opreme Kamino na Novom Beogradu u YU biznis centru (blok 12), Bulevar Mihaila Pupina 10a, u većim Delfi knjižarama u Beogradu, Novome Sadu i Nišu. Takođe je možete i poručiti na mail altionline@gmail.com ili everest.knjiga@gmail.com

 

           

                                                                                                        

        Ovo je knjiga o ličnom iskustvu, ali ličnom iskustvu i doživljaju ženske osobe, koja je uz muške članove ekipe, provela brojne dane u baznom kampu dalekog Tibeta, čekajući povoljan trenutak za uspon na Everest. I ne samo Everest (8850 m), opisan je i pohod na Čo Oju (8200 m), šesti vrh sveta, kao i sve planine koje su prethodile kao priprema za uspon na krov sveta.

       Kao učesnik mnogih ekspedicija, prošla je i upoznala razne krajeve sveta, te je knjiga i putopis, gde prenosi svoje impresije o narodu Šerpasa, Tibetanaca i njihovoj istoriji.
       Uz sve to, ovo je i planinarski priručnik, a na kraju se nalazi dodatak o aklimatizaciji i prilagođavanju organizma na velike visine.

        Najvažnija poruka je, podsticaj i motivacija sadašnjim, ali i budućim generacijama, da je sve moguće, pa tako i ostvariti svoje snove.

 

Promocija knjige održana je u Beogradu pred mnogobrojnom publikom, kao i u mnogim drugim gradovima u zemlji i bivšim republikama. Odražava se i dalje jer je izašao i treći tiraž knjige. 

Promociju sačinjava slajd projekcija fotografija sa ekspedicija na Himalajima uz priču i predavanje – ….kako je tekao put do uspona na najviši vrh….. Posle predavanja sledi polustani film ekspedicije “Everest 2007.g” i na kraju pitanja i odgovori. 

 

 

 

Iz recenzije sociologa Slobodana Gavrilovića:


“Нисам се до сада сретао са оваквим рукописима, ретко и са оваквом литературом, зато је и за мене био изазов како ћу све то доживети, видети, осетити. После читања могу мирно рећи: ја сам богатији човек. Богатији сам за једно ново искуство, за нова сазнања, за редак сензибилитет који тексту даје додатне вредности. Од документа ка уметности. Од етике ка естетици. Од планине ка човеку. Од човека ка природи. Интересантан, занимљив, информативан и са израженим сензибилитетом описан успон на Еверест. Из искустава једног планинара, али и из срца и ума једне жене. Сјајан текст.”