Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                       Košaninova jezera i Savina isposnica u steni – Golija

 

                                                                                                               

          Košaninova jezera  su redak prirodni fenomen koji se nalazi na planini Goliji, kod sela Vrmbaje u ataru opštine Ivanjica. Poznata su po tome što nivo vode u njima opada i što presuše kada su kišni dani, a onda kada grane sunce, jezero ponovo nadolazi. Ime su dobila po srpskom botaničaru Nedeljku Košaninu. Za njih znaju tek pojedini zaljubljenici u prirodu.To su ustvari dva jezera, malo i veliko, u obliku elipse, na oko 900 metara nadmorske visine na Goliji, a Unesko ih je proglasio rezervatom biosfere 2001. godine. Ono što je još posebno kod ovih jezera jeste to što je voda u jednom njihovom delu slana.
          Veliko jezero predstavlja jednu specifičnu biljnu formaciju jer se u njemu naselila biljka metlasta oštrica. Ona je formirala velike i visoke busenove, pa se oni međusobno dodiruju i na pojedinim mestima jezero izgleda kao livada.
Staza do jezera je u ukupnoj dužini od 9 km i oko 320 m visinske razlike.

 

         

 

 

        Isposnica Svetog Save udaljena je oko 12 kilometara od manastira Studenica i nastala je u XII veku. Nalazi se visoko u brdima zvanim Nemanjina kula, na obroncima planine Čemerno, uzvodno uz reku Studenicu.

          Sveti Sava je podigao sebi isposnicu posle povratka sa Hilandara u koju se povlačio za vreme postova gde se u miru i tišini molio. Po predanju, on upravo u isposnici piše Studenički tipik i Žitije Svetog Simeona, a srednjovekovni zapisi otkrivaju da je on u nedostupnoj klisuri ustanovio čitavu prepisivačku školu iz koje su potekle knjige ispisane srpskim jezikom i ćirilicom da pruže narodu najveće blago – prosvetu.
         Postoji Donja i Gornja isposnica. Do Gornje se stiže šumskom stazom koja je ukupne dužine do gore i nazad istim putem 6 km i 350 m visinske razlike. U Gornjoj isposnici posle prolaska kroz drvenu kapiju, ukazuje se impozantna višespratna isposnica, koja je uzidana u stenu odnosno liticu, a do nje vodi uska staza i drveni natkriveni most. U srednjem veku imao je ulogu da rušenjem spreči dolazak neprijatelja na ovo mesto.

 

 

 

 

Po planu prvo idemo na Košaninova jezera, za šta nam treba oko 4h30m. Kad zaviršimo pešačenje ulazimo u bus i vozimo se oko pola sata do mesta odakle krećemo na uspon do Savine isposnice (2h30m ukupno). Obzirom da se penjemo i spuštamo istim putem, ako neko želi može ići jedan deo staze i ostati da odmara dok se grupa ne vrati.

Kako se u okviru ove ture ide na dve “kraće” planinarske staze, da bi ispoštovali satnice, nije sigurno da ćemo imati vremena za odlazak u restoran posle akcija.

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h  sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 23:00h 

 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen 

                        

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može se tokom pešačenja ostaviti u busu.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.