Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

               Košaninova jezera, Savina isposnica u steni, Studena planina

 

 

          Košaninova jezera su redak prirodni fenomen koji se nalazi na planini Goliji, kod sela Vrmbaje. Poznata po tome što nivo vode u njima opada i što presuše kada su kišni dani, a onda kada grane sunce, jezero ponovo nadolazi. Za njih znaju tek pojedini zaljubljenici u prirodu.To su ustvari dva jezera, malo i veliko, u obliku elipse, na oko 900 metara nadmorske visine na Goliji, a Unesko ih je proglasio rezervatom biosfere 2001. godine. Ono što je još posebno kod ovih jezera jeste to što je voda u jednom njihovom delu slana.
Veliko jezero predstavlja jednu specifičnu biljnu formaciju jer se u njemu naselila biljka metlasta oštrica. Ona je formirala velike i visoke busenove, pa se oni međusobno dodiruju i na pojedinim mestima jezero izgleda kao livada.
Staza do jezera i vrha je kružna u ukupnoj dužini od 10 km i oko 350 m visinske razlike. Vodi od manastira Pridvorica do pomenutih jezera i obližnjeg vrha Molitva (1001 m) odakle se spušta ka početnoj tački tj završava kod manastira.

         

 

         Sveti Sava je podigao sebi isposnicu posle povratka sa Hilandara u koju se povlačio za vreme postova gde se u miru i tišini molio. Po predanju, on upravo u isposnici piše Studenički tipik i Žitije Svetog Simeona, a srednjovekovni zapisi otkrivaju da je on u nedostupnoj klisuri ustanovio čitavu prepisivačku školu iz koje su potekle knjige ispisane srpskim jezikom i ćirilicom da pruže narodu najveće blago – prosvetu.
         Postoji Donja i Gornja isposnica. Do Gornje se stiže šumskom stazom koja je ukupne dužine do gore i nazad istim putem 6 km i 350 m visinske razlike. U Gornjoj isposnici posle prolaska kroz drvenu kapiju, ukazuje se impozantna višespratna isposnica, koja je uzidana u liticu, a do nje vodi uska staza i drveni natkriveni most. U srednjem veku imao je ulogu da rušenjem spreči dolazak neprijatelja na ovo mesto.

        Studena planina se nalazi južno od Stolova, a klisura reke Ibar odvaja je od Čemerna na zapadu. Njen najviši vrh je Kavgalija 1355 m. Grebenom Studene planine često duvaju vetrovi, što je posebno izraženo tokom zimskih meseci, te su zime oštre i opore, zbog čega je i dobila takav naziv. U toku vegetacionog perioda i lepog vremena planinski greben je travnata poljana puna raznog cveća pa jedan njen deo ima naziv Cvetalica. Ipak u jesen je Studena planina posebno lepa.
Uspon do vrha kreće iz Pustopolja (3 km od Ušća), a silazak kod Polumira. Staza je dužine oko 21 km sa oko 1000 metara visinske razlike.

 

 

                                                                                                    PROGRAM PUTA

Subota – Polazak iz Beograda u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Uz usputnu pauzu putovanje do manastira Pridvorica na obroncima Golije. Od manastira pešačimo do Košaninovih jezera i vrha Molitva i kružnom stazom se vraćamo na polaznu tačku. Autobusom idemo do polazne tačke za Savinu isposnicu. Do isposnice idemo istom stazom kojom se i vraćamo pa ko želi može i skratiti pešačenje. Busom nastavljamo ka smeštaju u Ušću. Ako tada još bude otvoren manastir Studenica, posetićemo ga na putu do Ušća.

Nedelja – u 06:30h polazimo busom do mesta starta na Studenu planinu, na vrhove Kavgalija i Cvetalica. Ko ne želi da ide na ovaj uspon, može ostati dole i šetati (do spomenika ratnika i dalje ravnim terenom…). Povratak u popodnevnim časovima kružnom stazom u Polumir. Očekivano vreme dolaska u Beograd do 22h.

 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)                                                                                                                                                  Prijave na mail: altionline@gmail.com

 

 

                                                                                                                                                                         >>Turska, Kapadokija, Bursa…>> 

 

                                   U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.                                    

                                                                                                                                      

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.