Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                Kosjerićka Mionica – Vučji mramor 947 m, vodopad Skakavac

 

                                                                                                 

 

         U podnožju Divčibara, na južnoj strani planine Maljen ukotvilo se selo Kosjerićka Mionica na 620 mnv bogato pašnjacima, potocima i izvorima bistre i hladne vode. Vrhovi koji okružuju ovo mesto nevidljivi su od uglavnom borovih i po neke brezove šume kroz koje se stiže do njih odakle se pruža pogled na doline, sela i visoravni Maljena.
         Hodajući četinarskim šumama popećemo se na vrhove Veliko brdo 818 m, Goleš 860 m, Vučji mramor 947 m i druge, a u izletištu Kotlina obićićemo vodopad Skakavac.

        Staza je ukupne dužine 16 km sa oko 580 metara visinske razlike kumulativno.

 

 

 

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:30h.

 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović (UIAA MB 452)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju i vremenskim uslovima, planinarske cipele, trenerku ili drugu odeću koja je udobna za kretanje i brzo se suši.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.