Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                                            KOSMAJ

 

         Planina Kosmaj je najveća i najviša Beogradska planina, na samo 55 kilometara od centra grada, odnosno sat vremena vožnje. Stižete ili starim Avalskim putem, ili autoputem, isključenje za Mladenovac (Mali Požarevac).
         Vrh Kosmaja sačinjen je od tri zaobljena kraka, a najviši je 626 mnv. Kako za planinare, idealan je i za rekreativce za dnevni izlet kao oaza čistog vazduha sa dosta znamenitosti koje se mogu obići.

 

 

          U podnožju Kosmaja obilazimo manastir Svetih Arhangela (Tresije) iz 1309 g. koji je podigao kralj Dragutin, a kamen temeljac donešen sa Svete Gore. Krećemo uzbrdo stazom kroz hrastovu i bukovu šumu i penjemo se do vrha.

           Posle odmora nastavljamo blagom padinom do arheološkog nalazišta utvrđenja Kasteljan koje je takođe podigao kralj Dragutin u 14.veku. Nešto neobično ima u zidinama utvrđenja! Fosilni ostaci školjki kao dokaz da je tu nekada bilo more.                                                                                Od Kasteljana nastavljamo južno stazom kroz šumu da bi napravili kružnu turu i došli do spomen obeležja, odnosno kosutrnice postavljene u čast borcima iz Prvog svetskog rata poginulim u bitkama za odbranu Beograda. Stižemo i do vrha „Beli kamen“ odakle je vidikovac sa kog se pruža pogled na sve strane.

         Plan je da pređemo stazu dužine oko 13 kilometara sa 500 metara visinske razlike. Na akciju mogu ići i početnici jer se staza može skratiti po meri i mogućnosti pojedinca. Mesto odakle startujemo je i mesto završetka akcije.

     

 

 Prijave i detalji na mail altionline@gmail.com

 Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) 

 

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, rukavice, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak/presvlaku možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito. Prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu jaknu prilagođenu godišnjem dobu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.