Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

 

 

                        Kotor, Pestingrad, Kanjon Cijevne, Rijeka Crnojevića

 

                                                                                                     

 

         Čuveni Kotor, primorski grad u Crnoj Gori u Bokokotorskom zalivu okružen impresivnim gradskim zidinama i strmim liticama planina Orjen i Lovćen, ukotvljen je u jednom od najdubljih i najdužih zaliva na Jadranskom moru pa se često naziva najjužnijim fjordom Evrope. Stara mediteranska kotorska luka je pod zaštitom je UNESKO-a, kao svetska kulturna baština. Između 1420-1797 Kotor je sa okolinom pripadao Veneciji pa je venecijanski uticaj ostavio trag na gradskoj arhitekturi.
         Usponi na vrhove, tvrđave i vidikovce iznad Kotora su jedinstveni, sve vreme sa pogledom na duboki plavi zaliv. Jedan od najlepših vidikovaca Đerinskog vrha 1098 m je Pestingrad. koji se okomito uzdiže iznad Starog grada Kotora i Dobrote i sa kog se pored zaliva pruža pogled na Lovćen, Orjen, Subru…

 

 

 

         Kanjon Cijevne izvire u Albaniji i reka je duga 58 kilometara, od čega je 32 kilometra njenog toka u Crnoj Gori. Nadomak Podgorice, Cijevna počinje da dubi uzak, krivudav kanal do ušća u Moraču. Njen najatraktivniji deo je gde se nalazi vodopad koje Podgoričani zovu Nijagara.

 

 

 

        Skadarsko jezero je najveće jezero u Crnoj Gori i na Balkanskom poluostrvu, površine nešto manje od 400 km² (dve trećine pripadaju Crnoj Gori, a treća Albaniji). Pogled na nestvarne meandre jezera i Rijeku Crnojevića je jedna od najpoznatijih razglednica Crne Gore.

 

 

                                                                                 

                                                                                               

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) 

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.                    

 

Za dnevna pešačenja sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće, voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu. Obući se slojevito, kao i prikladno godišnjem dobu i vremenskim uslovima tj.obuću ( planinarske cipele), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.