Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                              Krilaš – Veliki vrh 670m

 

 

         Krilaš sa svojim Velikim vrhom od 670 mnv pripada Homoljskim planinama (istočna Srbija). Ređe je posećen za razliku od okolnih homoljskih vrhova, ali to ne umanjuje njegovu lepotu. Krilaš se takođe koristi kao poligon za poletanje paraglajdera i pravi je užitak pogled sa vrha koji se pruža na sve strane. Najbliže na Ježevac, stene Gornjačke klisure, na vrhove Vukana, malo dalje na Lukin kamen, Sumorovac, Štubej, Beljanicu, Veliki Krš, Borski Stol, Deli Jovan…
         Na Krilašu se nalazi Ćopina gradina koja predstavlja utvrđeno naselje gvozdenog doba, dok su tragovi rimskog puta vidljivi kada nema snega. Staza do vrha vodi raznovrsnim terenom, ali i četinarskim šumama.

 

 

             Pešačenje startujemo iz mesta Vezičevo, a završavamo u Šetonjama. Dužina staze je oko 15 kilometara sa oko 500 m visinske razlike. Po završenom pešačenju svratićemo na pauzu u terme Ždrelo (kupanje u bazenima termalne vode). 

 

Polazak iz Beograda je sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 21h. 

Prijave na mail altionline@gmail.com

 

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs) 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen 

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa hranom (sendviči, suvo voće, koštunjavi pladovi…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, zaštitni faktor za sunce, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu tokom šetnje. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.