Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                                 

                           Nestvarni vidikovci Lazarevog kanjona

                                                                                    

                                                                                                                                           

 

        Lazarev kanjon nalazi se desetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije, a zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije u potpunosti ispitan. Kanjon je poznat po brojnim pećinama i jamama. Dužine je do 9 kilometara i visine između 300 i 500 metara. Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara.

      Iznad kanjona, sa raznih strana, nalazi se nekoliko vidikovaca odakle se pružaju nestvarni pogledi, jer ovaj kanjon je jedan od najlepših kanjona u Srbiji. Do nekih vidikovaca staze su duge više kilometara i vode kroz šume i livade, a do drugih su lake turističke i kratke 2-3 kilometara staze.

        Interesantno je da je Lazarev kanjon u svetu poznat po Zlotskoj geomagnetnoj anomaliji. Nažalost nedovoljno ispitanoj. A proteže se sve do Rtnja, Bora i Majdanpeka.

 

Kovej :: Serbian Outdoor

     

 

Plan akcije: Start je od Lazareve pećine, bočnom stranom litice kanjona do vidikovaca i pećina, dužine 5,5 km, posle čega nastavljamo 7,5 km na sledeći vidikovac Kovej i gde pravimo dužu pauzu (oko sat ipo) za odmor. Ko hoće, ovde će imati prilike za ručak (domaću hranu).

Posle odmora i obilazaka vidikovaca spuštamo se 8 km u selo Zlot, gde nas čeka bus. Staza je ukupne dužine oko 21 km i 550 metara visinske razlike. 

Polazak iz Beograda je u 6:00h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Putuje se autoputem Bg-Paraćin. Povratak se očekuje do 22.30 h.     

                      

Prijave na mail altionline@gmail.com                                                                                                                                                                                  Vodič: Dragana Rajblović SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452)     

                                                                                                               

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može tokom pešačenja ostaviti u busu.

 

 

                                  

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.