Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

    Veliki Kozomor 1007m, Mali 870m, jezero u Rosićima, vodopad Skakavac

 

                                                                                                                                    

                                                                                                

         Maljen je planina u Srbiji koja se nalazi južno-jugoistočno od Valjeva, između reka Manastirice i Paklješnice (Ribnice), Bukovske reke – Gradca i izvorišnih krakova Skrapeža i Kamenice. Pruža se u obliku velikog luka ispupčenog prema severu, smerom zapad-istok u dužini od oko 25 km, između planina Suvobora i Povlena-Magleša. Maljen je ispresecan rekama, potocima i kanjonima strmih litica, šumama, livadama i prostranim pašnjacima.
         Naš cilj je južni deo Maljena, tj vrh Veliki Kozomor 1007 mnv, Mali Kozomor 870 m, zatim jezero u Rosićima i na kraju vodopad Skakavac na reci Kotline.
         Startujemo iz Ražane kroz četinarsku šumu do grebena Obrtaljka 775 mnv sa kog se pruža vidikovac prema Kaoni. Dalje takodje preko šuma, ali i livada idemo na Veliki Kozomor 1007 mnv sa kog se vide vrhovi Majena – Paljba, Veliki Golubac, Kraljev sto i na drugoj strani Subjel, Ovčar, Kablar… Od Velikog do Malog Kozomora staza ide nizbrdo, a zatim nastavljano ka jezeru i brani u Rosićima. Posle pauze idemo do vodopada Skakavci i pešačenje završavamo u zaseoku Rosići.
         Staza je dužine oko 16 km, sa oko 560 m kumulativnog uspona i nešto manje silaska.

 

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 21:30 h.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.                    

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjave plodove, voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.