Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

Mt.Toubkal 4167 m, najviši vrh severne Afrike, kanjoni, klisure, pustinja… Septembar 2015.g

Polazak iz Beograda, sa aerodroma Nikola Tesla, septembar 2015,

 

Kazablanka

Kazablanka – mediteranski grad, širokih ulica, punih palmi, Kazablanka je egzotična mešavina afričke, arapske i evropske kulture. Ovaj drugi po veličini afrički grad je i glavno privredno središte Maroka. Smeštena na severu Afrike, nastala je na ostacima srednjovjekovnog grada Anfe, koji je danas jedno od predgrađa Kazablanke, smešteno na blagom uzvišenju.

Anfa je postala glavni grad Berberske države pred samu arapsku invaziju u VII i VIII veku. Kazablanka najmanje od svih drugih gradova u Maroku liči na romantično orijentalno mesto kome (kojem su) su francuske kolonijalne vlasti poklanjale najviše pažnje i u koji su ulagale najviše novaca, zbog čega su danas stanovnici Kazablanke kosmopoliti i više su okrenuti zapadnom načinu života.

Zalazak sunca uz Atlantski okean je nešto što treba videti tik pored džamije Hasana II.

 

Jardin Majorelle         Marakesh

Marakeš

Marakeš – na jugozapadu Maroka, grad kao iz 1001noći. Marakeš na berberskom znači “Božija zemlja”, Ovaj egzotičan crveni grad prepun palmi i vrtova ruža smestio se u podnožju planine Atlas, par sati vožnje udaljen od Sahare.

Marakeš je najvažniji od četiri kraljevska grada Maroka. Osnovan je u 11.veku.

Grad je podeljen na dva dela: Medinu, istorijski grad, i novi evropski moderni distrikt po imenu Gveliz ili Ville Nouvelle.

Sve ono što čini ovaj grad, kao što su botaničke bašte, maslinjaci i plantaže, palme, aleje kaktusa, žene u crnim bulkama, palate, vile, prelepe bašte i još mnogo toga, je ono što će vam zauvek ostati u sećanju.

 

Visoki Atlas, Jbel Toubkal (4160m)

 

        DSC00388

 

Prolazeći kroz Marokanska sela u kojima su običaji i život ostali gotovo nepromenjeni poštujući tradiciju plemena Berbera i Tuarega, bićete u prilici da probate tradicionalnu Marokansku kuhinju.

Plan obilaska:  Boravak i noćenje u selu Imlil (1740m) smešteno među krošnjama na hiljade stabala oraha, a zatim u planinarskom domu (3200m), su nam na putu kroz Mizane dolinu do najvišeg vrha severne Afrike, Jbel Toubkal (4160m). Ko ne želi da ide na vrh, može ostati kod planinarskog doma na 3200 m i uživati u prirodi na svežem vazduhu i pogledu na okolne planinske masive.

 

Dades, Tizi n”Tichka, Todra, Sahara

Posle planine i pejzaža iznad oblaka, obilazimo lepote Maroka iz njegovih dolina i novih doživljaja kroz kanjone i pustinju.Prva noć je u hotelu u Dades dolini, a druga u pustinji u šatorima. Videćete – Spektakularni Tizi n’Tichka prolaz, Dolinu ruža, Dades klisuru, hiljade tvrđava među kojima i ona u kojoj se snimao “Gladijator”, filmski studio u kom su se snimali mnogi čuveni filmovi, Todra kanjon, Dine Erg Chebbi – gde je zalazak i izlazak sunca najlepši, gde su ivice na vrhovima dina netaknute, odakle se vidi cela pustinja, a uveče sve zvezde ovog neba.

        164636_10200193890600746_1228688947_n