Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                     Meandri reke Uvac, Peštersko polje, Giljeva, Mučanj 

 

                                          

       Uvac je reka u Srbiji koja protiče između planina Zlatibor i Zlatar. Njen kanjonski deo krase nadaleko poznati i čuveni usekli uklješteni meandri. Atraktivnost Uvca čine i Beloglavi supovi koji se mogu posmatrati sa brojnih vidikovaca kanjona.
        Pešter ili Peštersko polje je kraška visoravan koja se prostire u jugozapadnoj Srbiji, na području opština Sjenica i Tutin, na nadmorskoj visini od 964 do 1.569 m. Ime je doblila po tome što Pešter označava mesto gde postoje pećine (peštere). Ovu visoravan, sa beskrajnim prostranstvima pašnjaka, poznatu i po specifičnoj mikro klimi i niskim temperaturama, mnogi zovu „Balkanski Tibet“, a neki i „Zemlja gospodara prstenova“

 

 

 

                                                                                                            P R O G R A M

 

. – polazak iz Beograda u 06:00 sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske. Sa usputnom pauzom dolazimo do kanjona reke Uvac, odakle krećemo na pešačenje najlepšim vidikovcima meandara Uvca i posmatramo beloglave supove. Ukupna dužina staze je 12 km i pogodna je za početnike.
– u 09:00 h polazak autobusom (40 min vožnje) do obilaska Karajukića bunara i zatim busom do startne tačke za pešačenje i uspon na vrh Trojan (1350m) gde se nekada nalazilo jedno od retkih poznatih drevnih svetilišta, ali i različita utvrđenja tokom istorije. Sa vrha se pruža pogled na 7 planina koje okružuju Pešter. Giljeva, Javor, Zlatar, Jadovnik, Ozren, Golija i Žilindar. Posle vrha ide se do izvora Đurđevica, jedinog na Pešterskom polju. Oko 12 km pešačenja. U popodnevnim časovima pauza u Sjenici i slobodne aktivnosti.
 – u 07.00 h polazak autobusom (oko 20 min vožnje) do starta za pešačku stazu i uspon na Jelenak (1617 m), najviši vrh planine Giljeve na Pešteru. Staza je dužine 16,5 km sa 480 metara visinske razlike kumulativno.
– kompletno spakovani u 6:00 h polazak busom za Katiće i uspon na najviši vrh Mučnja 1534 m, Jerinin grad. Ukupna dužina staze je 10 km sa 500 m visinske razlike. (Postoji mogućnost produženja staze ukoliko vremenski uslovi i zainteresovanost učesnika budu dozvoljavali).
Nastavak puta za Beograd sa usputnom pauzom u nekom restoranu za ručak.

**Ukoliko bude većeg snega i nemogućnosti prilaženja određenim tačkama za pešačke staze, plan će se korigovati i prilagoditi datim uslovima

Smeštaj je u hotelu u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvororkrevetnim sobama sa kupatilima. Hotel je privatan i nema restoran niti hranu. Postoji zajednička prostorija, tj trpezarija sa malom kuhinjicom, frižider, šporet (za čaj, kafu…ne i kuvanje). 

 

 

 

Prijave i detalji na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

                                  

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za pešačke ture sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće, voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom hodanja. Obući se slojevito, i prikladno vremenskim uslovima tj.obuću (planinarske cipele), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.