Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

                                   

                                                    idemo da pešačimo oko 15 km u vojvođanskoj ravnici

 

                                                                               Pridružite nam se!

 

           Nedaleko od Čortanovaca, na 70 km od Beograda, smeštena je Čortanovačka ili Mihaljevačka šuma koja se prostire duž Dunava. Uz živopisnu istoriju, ovo vikend naselje poznato je po plaži gde je čuvena Vrba ljubavi, lokacija na kojoj su snimane scene za film „Varljivo leto 68”. Pogled sa plaže pruža se ka Koviljsko-petrovaradinskom ritu i čortanovačkoj adi, a kružnom stazom mogu se obići obližnji izvori i neki skromniji istorijski lokaliteti.

            Osim dokaza iz neolita, ostataka iz ostalih perioda nije bilo u izobilju sve do dolaska Rimljana u prvom veku pre nove ere. Od njih je u amanet ostala i vinova loza, doneta za vreme cara Aurelija Proba, rođenog na ovim prostorima, pa su od tada Čortanovci kao i čitav Srem poznati po kvalitetnom grožđu i vinima. Takođe, Rimljani su za sobom ostavili čitav niz uređenih naselja, puteva i utvrđenja. Danas se na lokalitetu Prosjanice nalaze ostaci utvrđenja Ad Herculem, na kojem je Herkulova vojska čuvala svoju poziciju od raznih hordi sa severa Evrope. Između gustog rastinja nazire kružni zid koji je bio deo kule utvrđenja. Nažalost, pored toga što je zarastao, lokalitet je zasut i gomilom đubreta, plastičnih flaša i konzervi.

 

 

             Od izvora, najpoznatiji je “Kozarica” koji se još naziva i “Savinac” jer postoji priča o tome kako je u 12. veku Sveti Sava prolazio tuda prema Kovilju u nameri da pomiri brata Stevana sa mađarskim kraljem Andrijom. Još jedna znamenitost je vila „Stanković“, koju je 1930. godine sazidao doktor – kardiolog Radenko Stanković, osnivač prvog Medicinskog fakulteta u Srbiji, a bio je ministar prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra Karađorđevića. Dolaskom komunista na vlast porodici Stanković oduzeta je sva imovina te se danas u vili održavaju festivali „Novi Tvrđava Teatar” i “Šekspir Fest”.

            Posle treka biće vožnja (fakultativno) čamcem do Koviljskog rita i kratki izlet do peščanog spruda.

 

Prijavena br. 064 1600 522 ili mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (www.alticlub.org.rs)

 

Sa sobom za hodanje poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete, deo možete ostaviti u busu ili kolima tokom hodanja. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.