Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

 

 

 

                               Herceg Novi – Subra 1679 m i drugi vrhovi

 

                                                                                           

 

         Novogodišnje praznike provodimo na crnogorskom primorju. Obilazimo vrhove koji budu dostupni u zavisnosti od vremenskih uslova i toga da li će biti pod snegom. Tako je plan po danima i usponima na vrhove proizvoljan. Ukoliko za navedene akcije ne bude uslova, svakako postoji alternativa, što znači da ćemo sve dane biti aktivni.
         Orjen je planina koja se nalazi na jugozapadu Crne Gore, u zaleđu Herceg Novog. Manjim svojim delom ulazi u Bosnu i Hercegovinu, i još manje u Hrvatsku. Najviši vrh Orjena je Zubački ili Veliki kabao 1894 m.
          Parku prirode Orjen pripada i vrh Subra do kog je prilaz veoma atraktivnim terenom.
         Subra (1.679 mnv). U ranim jutarnjim satima polazak busom (oko 17 km) do mesta starta za uspon na ovaj vrh. Imamo sat vremena pešačenja do planinarskog doma „Za Vratlom“ gde pravimo kratku pauzu (ko ne želi dalje može ostati u domu). Nastavljamo preko travnato-stenovite staze, a potom prelazimo na stenoviti teren ispresecan škrapama (oko 20 min), jedinstven u svom reljefu i po lepoti. Ipak treba biti oprezan i koncentrisan na svaki korak. Proćićemo i pored Nikoline jame (188 m dubine). Po izlasku na vrh, pravimo kratak spust do veličanstvenog Subrinog amfiteatra, prirodnog fenomena, gde se zadržavamo u razgledanju, a potom se opet vraćamo na vrh i spuštamo nazad na početnu tačku. Dužina staze je 15 km sa 1040 mvr.

 

 

 

      Odijevo 1571 m i Kamenski Kabao 1.384 m su vrhovi na Orjenu ne koje se ne ide često. Sa njih se pruža pogled na more, Herceg Novi i Prevlaku. Tura je grebenska, nije teška, ali je potreban oprez. Pored vrhova i vidikovaca, od drugih atrakcija prolazi se Vilina pećina, mesto iz narodnih predanja. Povratak je šumskom stazom preko nižeg vrha zvanog Šljeme 1369 m. Ova srednje teška tzv panoramska staza dužine je 14 km sa 850 metara visinske razlike.

      Prilično niži vrhovi i vidikovci iznad Herceg Novog su i Tajno brdo 543m, Šilobrod 527m, ali i mnogi drugi koji se uzdižu iznad primorskih gradova i gde ima niz staza koje se mogu kombinovati po kilometraži, lepim pogledima i drugim parametrima shodno tadašnjim vremenskim uslovima.

 

 

Polazak iz Beograda je u 23:00 h. .

Vodič: Dragana Rajblović SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

 

 

                                          **U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za pešačke ture sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće, voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (planinarske cipele), trenerku ili drugu odeću koja je udobna za kretanje. Najbolje je obući se slojevito – potkošulja, majica, duks, jakna, pa po potrebi skidati ili oblačiti u zavisnosti od temperature tela.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.