Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

               

           Rtanj – jama Velika Porica, vrhovi Mućea 974 m i Baba 1043 m

 

                                                                                                         

 

               Na obroncima Rtnja je manje poznata Velika ili Golema Porica. Porica (narodni naziv za rupu/otvor u zemlji) je pećina sa jamskim ulazom, koja ima dva nivoa i nekoliko pećinskih kanala prečnika oko 150 metara. Jama se spušta vertikalno oko 10 metara u vidu kaskada. U nju se može sići improvizovanim metalnim stepenicama, a ova kraška jama atraktivna je zbog ogromnog otvora tj. jamskog ulaza prečnika 30 metara na njenom vrhu, što je veoma retka pojava.
                Pešačka staza na ovom potezu, pored pećine/jame obuhvata i dva vrha, Mućea i Baba.
Staza kreće nedaleko od sela Šarbanovac ka vrhu Mućea 974 m odakle se pruža lep pogled prema Sokobanjskoj kotlini, Staroj planini, planini Devici i Ozrenu. Dalje nastavlja severno i spušta se ka Velikoj Porici 880 m. Posle obilaska jame i pauze put nastavlja dalje kroz rtanjsku šumu (ponegde i manje prohodnu) prema vrhu Baba (1043 mnv). Povratak sa ovog vrha je istim putem ka Porici, a zatim se nastavlja do startnog mesta drugim putem od onog koijim smo došli do vrha Mućea. To znači, da ako neko hoće da skrati pešačenje, može nas čekati kod jame/pećine.
               Ukupna dužina staze je 17 kilometara, kumulativna visniska razlika je oko 600 metara.

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plaodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.