Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

 

 

 

                              OLIMP 2.918 m – Svetla planina bogova 

 

                                                                                                       

 

        Olimp se nalazi u Tesaliji iznad mesta Litohoro, a na svega 10 km od obale Egejskog mora. Ima 52 vrha i duboke klisure, a poznat je po vrlo bogatoj flori, možda najbogatijoj u Evropi, sa nekoliko endemskih vrsta biljaka. Od 1983. godine se nalazi pod zaštitom UNESKO-a. Takođe je Svetski rezervat biosfere. U grčkoj mitologiji, planina Olimp je dom dvanaest olimpijskih bogova, najvažnijih bogova grčkog Panteona. Na severnoj strani na 2550 m prostire se Plato Muza odakle se pruža pogled na vrhove Olimpa i jedan je od najspektakularnijih prizora.
        Najviši vrh Olimpa, a ujedno i čitave Grčke je Mitikas (2.918 metara). Mitikas u prevodu sa grčkog znači “nos”, i predstavljao je Panteon – mesto sabora bogova na kome su oni donosili važne odluke. Ostali veliki vrhovi ove planine su: Skolio (2.911), Stefani (2.909) – presto Zevsa i vrh Skala (2.866). Tri najviša vrha Mitikas, Stefani i Skolio, uzdižu se kao tri kraka jednog vrha.

 

 

 

                                                                                                         PLAN PUTA

 

1.. – polazak iz Beograda sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske u 18:00h. Noćna vožnja do Grčke preko Makedonije sa usputnim pauzama.
2. – Dolazak na more (izmedju Litohora i Agianisa) i smeštaj u sobe. Slobodan dan za kupanje, odmor i druge aktivnosti.
3. – u 06:00 vožnja do Gortsie na 1100m odakle je početna tačka pešačenja. Uspon do doma Giosos Apostolidis 2697m gde noćimo, traje oko 6-7 sati. Iako se prelazi 11 km i ukupna visinska razlika od 1600 metara, teren nije zahtevan i nema rizične deonice. U početku se ide šumom do doma Petrostruga 1950 m gde se pravi pauza. Zatim se nastavlja preko grebena Skourta 2450m i izbija na Plato Muza 2550 m odakle se, posle pauze uživanja u pejzažima, ubrzo stiže i smešta u planinarski dom.
4. – u 05:00 (ko hoće) idemo da gledamo izlazak sunca na Plato Muza. Povratak u dom i sa svim stvarima krećemo na vrh Mitikas 2918m. Do kuloara za uson na Mitikas je potrebno pola sata od doma. Uspon je strm i krušljiv, a šlemovi su obavezni. Posle pauze na Mitikasu, silazimo južnom stranom do vrha Skala 2866m. Ukoliko neko odustane od uspona na Mitikas, moćiće da nastavi utabanom lakom stazom do vrha Skala i sačeka ostatak grupe.                                                                                                                                                                                                                           Od Skale je opciono i vrh Skolio i potom se ide stazom koja vodi do doma Spilios Agapitos 2100m, gde pravimo pauzu. Dalje se spuštamo do Prionija 1100 m gde nas čeka autobus. Dužina staze je 12km, sa usponom oko 300 m, silaskom oko 1800 m. Posle prepakivanja sledi polazak za Beograd u koji stižemo u utorak noću/ujutru tj oko 03:00h 01.08.

 

 

Noćenje na moru je u 3-4 krevetnim sobama, dok je druga noć u planinarskom domu u višekrevetnim sobama.
Napomene: za planinarski dom moraju da se nose vreće za spavanje. Iako na krevetima ima (po dva ćebeta i jastuk), oni su bez posteljine. Ko nema vreću može poneti posteljinu. Kao i papuče.
Svi planinarski domovi imaju hranu i piće. Litar ipo vode košta par evra, obrok oko 10 evra. Do 2000 metara postoje izvori gde se može dopuniti flaša. Ako ne kupujete hranu u domu, u tom slučaju ponesite sa sobom.

Tehničiki veoma zahtevan vrh Stefani (2.909) je opciono. U tom slučaju potrebna je pored šlema dodatna oprema, penjački pojas i gurtna/šlinga/prusik sa 2 karabinera.

 

Polazak iz Beograda je u 18:00 h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske

Vodič: Dragana Rajblović , SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu ili kolima tokom pešačenja. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.