Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                                 Bukova glava i Ostrica

 

      Bukovik je šumovita planina u istočnoj Srbiji čija je najviša tačka Bukova glava (894 m). Ona se nastavlja na planinu Vujan, a završava mnogo interesantnijom planinom Ostricom (802m). Vrh Bukova glava je u šumi, dok se stena Ostrice pruža lep pogled na susedni Bukovik, nešto dalji Vujan, ali i Ovčar, Kablar i Rudnik.

      Staze do vrhova prolaze uglavnom šumovitim predelima, delom pored livada kao i živopisnim uzvišenjima Ostrice.

 

      Dužina staze je 18 kilometara sa oko 900 metara visinske razlike kumulativno. Startujemo iz sela Ostra, odakle odmah ulazimo u šumske predele. Stižemo do vrha Bukovik, a potom idemo na vrh Ostricu. Ako neko želi da skrati stazu, a posebno krajnje uspone na vrhove ili jedan od vrhova, imaće mogućnosti da nas sačeka u podnožju istih. Pešačenje završavamo na istom mestu sa kog smo i startovali.

 

 

No photo description available. No photo description available.

 

 

Polazak je  iz Beograda u 06:00 h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 21 h.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) 

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode, kišnu kabanicu, rukavice, kremu za sunčanje, naočare, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak/presvlaku možete ostaviti u busu tokom treka. Obući se slojevito. Prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu jaknu prilagođenu godišnjem dobu.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.