Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                           

                                                          Ovčar (985m) i meandri Zapadne morave 

 

                                                                                                             

 

        Planina Ovčar se uzdiže iznad jedne od najživopisnijih klisura u Srbiji, koja se nalazi zapadno od Čačka. Klisura predstavlja prirodno dobro izuzetnih odlika I kategorije i pod zaštitom je države. Prirodne lepote ovog predela, bogatstvo kulturno-istorijskih spomenika i lekovite vode Ovčar banje, čine je izuzetno atraktivnom za posetioce.

 

                                                                                                           Pogled na Ovčar sa Kablara

 

                  Od podnožja Ovčara penjemo se kroz šumske predele. Usput pravimo pauzu kod manastira Sretenje (XVI vek) posle čega nastavljamo ka vrhu. Ako neko želi da skrati stazu i dalji uspon, može ostati i čekati nas kod manastira. U povratku, posle ove tačke spuštamo se dalje drugom stranom i takođe pravimo pauzu kod manastira Svete Trojice (XII vek).
                  Na planini Ovčar je nekada bio vulkan koji je sada ugašen, naravno :). Sa vrha se pruža (kao i sa Kablara) veličanstven pogled na meandre Zapadne Morave. Staza kojom idemo je kružna (oko 12 km), Ako ostane vremena, obićićemo i Banjski potok 

                  Po završenom pešačenju pravimo pauzu u Ovčar banji. Sledi po želji, obilazak klisure, šetnja pored strmih litica Kablara, ili kupanje u wellness centru u bazenu sa lekovitom banjskom vodom. Cena za bazen je 600 dinara, za decu do 11 g. 300 dinara, ima unutrašnji i spoljni bazen. U banji ima više restorana gde se može jesti.

 

  

 

Polazak iz Beograda je sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 21:00h

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu                                                          

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što je za presvlaku i sl. možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se prikladno pešačenju tj.obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu. Za zimske uslove rukavice, toplu jaknu….

 

                                                                                                              *********

 

Lekovita voda Ovčar Banje čija je temperature 38˚C spada u kategoriju homeotermi (normalna temperatura ljudskog tela) čime je utvrdjeno da na ovim temperaturama dolazi do najvećih razmena materija iz mineralnih voda i organizma čoveka. Sadrži: makroelemente kalcijum i natrijum i mikroelemente kalijum, litijum, ribidijum, cezijum,stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor i mangan. U Ovčar Banji se leče : reumatska oboljenja, spondiloza i artoza, posledice preloma kostiju, povrede mišićnog tkiva i neka kožna oboljenja.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.