Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                                    K A B L A R

 

                                                                                                              

                                                                                             Stazom Devojačka stena 

 

Ovčarsko – Kablarska klisura je jedna od najživopisnijih i najromantičnijih klisura u Srbiji, koja se nalazi zapadno od Čačka, između planina Ovčar (986 m) i Kablar (885 m). Predstavlja prirodno dobro izuzetnih odlika I kategorije i pod zaštitom je države. Prirodne lepote ovog predela i bogatstvo kulturno-istorijskih spomenika čine je izuzetno atraktivnom za posetioce. Meandri reke Zapadne Morave, beskrajno zelenilo okolnih šuma, manastiri, lekovita voda Ovčar Banje, flora i fauna, šetnje i avanture, čine boravak u ovoj klisuri nezaboravnim.

 

ovcarskokablarsko_klisura

 

Na vrh Kablara (885 m) može se popeti raznim stazama različitih težina, od najblažih uzbrdica do onih čije staze vode uz okomite stene. Neke staze vode pored čuvene  pećine sa lekovitim izvorom Savine vode, gde je u steni mala crkva nekada isposnica Svetog Save. Pogled sa Kablara, smatra se jednim od najlepših u Srbiji.

Manastiri Ovčarsko-Kablarske klisure (Srpska Sveta Gora), predstavljaju trag jednog vremena i svaki od tih manastira (a ima ih 10) ima svoju priču vezanu za period njihovog nastajanja i postojanja na ovim prostorima. Od arhitekture, ikonostasa, sačuvanih knjiga i crkvenih predmeta može se sagledati život jednog naroda, njegovi običaji, istorijski događaji.

Na desnoj strani Morave – strana Ovčara su manastiri Vavedenje Vaznesenje, Preobraženje, Sveta Trojica, Sretenje.

Na levoj obali Morave – strana Kablara su: manastiri Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje

 

618654244811970    254559017888163   254685977875467

 

Lekovita voda Ovčar Banje čija je temperature 38˚C spada u kategoriju homeotermi (normalna temperatura ljudskog tela) čime je utvrdjeno da na ovim temperaturama dolazi do najvećih razmena materija iz mineralnih voda i organizma čoveka. Sadrži: makroelemente kalcijum i natrijum i mikroelemente kalijum, litijum, ribidijum, cezijum,stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor i mangan. U Ovčar Banji se leče: reumatska oboljenja, spondiloza i artroza, posledice preloma kostiju, povrede mišićnog tkiva i neka kožna oboljenja.

 

634606653216729    10497398_10204028852900281_9018623068577812323_o

 

Naš plan je uspon na Kablar stazom broj 1 tj. preko Devojačke stene, a spust stazom broj 4, u ukupnoj dužini od 9 kilometara sa 670 metara visinske razlike. U toku uspona imaćemo pauzu kod Savinja, tj pećine-isposnice sa crkvom. Staza ima delove sa pogledom na strme litice i nije za osobe koje se plaše visine. Takođe staza nije za početnike. 

Polazak je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:30h.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

Kotizacija;

                                  

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.