Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

Jednodnevni izlet

 

Reka Crnica, koja izvire na južnom delu Kučajskih planina, dugačka je nepunih trideset kilometara i uliva se u Veliku Moravu kod Paraćina. Njen kanjonski deo je dug deset kilometara, gde su skriveni ostaci desetak starih manastira koje su osnovali hilandarski monasi iz vremena pre Nemanjića, i jedan još stariji grad. Na atraktivnim lokacijama kanjona, ali i skrivenim zelenim platoima nalaze se ostaci manastira (Namasija, Sveta nedjelja, Sveti Đorđe, Sveti Jovan, Blaga Marija Petruška…) i grada tvrđave (Petrus) po kojoj se ceo kraj zove Petruška oblast.

Tamo gde reka pravi veliku krivinu, gde su vodenice, ribnjak i most, na stenama iznad u amfiteatralnoj udolini nalazi se selo Zabrega. Meštani tvrde da tokom četri godine ratovanja u Drugom svetskom ratu Nemci nikad nisu ušli u Zabregu jer nisu znali da postoji! Zbog prirodnog prostranstva, kanjona reke Crnice, stena, pećina i bujnih šuma, koja selo okružuju, ovaj kraj polako postaje sve poznatija prirodna atrakcija.

           

Rano proleće je idealno za buđenje i pripremu tela i organizma za letnje i zahtevnije ture. Zato će ovaj treking biti upravo priprema, odnosno dug desetak kilometara. Obićićemo sve pomenute znamenitosti, uživati u lepotama kanjona i pešačkih šumskih staza za koje, za sada, samo retki znaju. Domaćin će nam uz treking i obilaske ispričati sve o istoriji i legendama Petruškog kraja, što će dodatno obogatiti ovaj izlet.

 

Utiske o ovom izletu pročitajte od Marije Krsmanović 

Za treking sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, a možemo je i u Zabregi natočiti. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…)
Obući se prikladno pešačenju tj.obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

Prijave na mail altionline@gmail.com

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.