Posted by & filed under Najave, Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                          Plavačka planina 802 m

 

                                                                                                             08.10.

 

          Na 50 kilometara od Kraljeva, najbliže mestu Ušće, iznad doline reke Ibar uzdiže se Plavačka planina koja pripada grupi kopaoničkih planina. Njen najviši vrh je neimenovan, a visine je 810 metara.
          Uspon do ovog vrha vodi kroz bukovu i hrastovu šumu, pašnjake, proplanke i vidikovce sa kojih se pruža pogled na Žaračku planinu, Željin. Pokrvenik, Kopaonik i druge, kao i preko vrha Vučja glava visine 802 metra.
             Staza je ukupne dužine 14 km, sa oko 580 metara visinske razlike. Startuje se iz Ušća i kružna je.

 

 

Polazak iz Beograda je 08.10. u 6:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i SarajevskeKotizacija: Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plaodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.