Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                          Plavačka planina 802 m

 

                                                                                                             

 

          Na 50 kilometara od Kraljeva, najbliže mestu Ušće, iznad doline reke Ibar uzdiže se Plavačka planina koja pripada grupi kopaoničkih planina. Njen najviši vrh je neimenovan, a visine je 810 metara.
          Uspon do ovog vrha vodi kroz bukovu i hrastovu šumu, pašnjake, proplanke i vidikovce sa kojih se pruža pogled na Žaračku planinu, Željin. Pokrvenik, Kopaonik i druge, kao i preko vrha Vučja glava visine 802 metra.
             Staza je ukupne dužine 16 km, sa oko 500 metara visinske razlike. Startuje se iz Ušća i kružna je.

 

 

 

Polazak je u 06:00 h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:30 h. 

 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović (UIAA MB 452)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju i vremenskim uslovima, planinarske cipele, trenerku ili drugu odeću koja je udobna za kretanje.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.