Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                                                                  POVLEN 

                                                                                                                     

 

          Povlen je planina u zapadnoj Srbiji koja se nalazi 30-40 kilometara jugozapadno od Valjeva na Debelom brdu, putem ka Bajinoj Bašti. Čini je više vrhova od kojih su najvažniji Mali Povlen (1347m), Srednji Povlen (1301) i Veliki Povlen (1271). Pešačenje vrhovima Povlena je odlična dnevna rekreacija za one sa slabijom kondicijom, a relaksacija za bolje utrenirane rekreativce.

 

1073893_10201502143134116_908775605_o

 

           Od planinarskog doma kreće se na Mali, a potom na Srednji Povlen. Ispod vrha Malog Povlena, nalazi se crkvica posvećena Sv. Stefanu, gde se obično pravi pauza za fotografisanje, a zatim i na vrhu udaljenom pola sata pešačenja od crkvice. Vrh je zanimljiv jer je prepun rovova iz 1. Svetskog rata. Kako se sa vrha vraćamo istim putem pored crkvice, ko ne želi na uspon može nas tu sačekati. 

           Dalje idemo ka Srednjem Povlenu, a usput skrećemo sa staze da obiđemo grupaciju vulkanskih stena Ploče, neobičnog i pomalo misterioznog izgleda. Posle ove kružne ture, delimo se u dve grupe. Jedna koja može da se vrati i odmara kod doma, dok druga ide na Srednji i Veliki Povlen. Dužina cele staze je oko 12 kilometara i oko 500 metara visinske razlike (kumulativno).

 

1074215_10201502138574002_2074302933_o     

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22h,                               

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

 

                                                                                                                                                         

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

Sa sobom poneti:  mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što je za presvlaku i sl. možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se prikladno pešačenju tj.obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu. Za zimske uslove rukavice, toplu jaknu….

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.