Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

 

                         Povlenske kugle, povlenske ploče, izvor Cetinje

                                                                                       

 

           U ataru sela Taor, na obroncima planine Povlen i na oko 35 kilometara južno od Valjeva, nalazi se jedinstvena prirodna i geološka pojava koja se u ovom kraju smatra čudom prirode, a to su Povlenske kugle. Dobro sakrivene u jarugi, među lišćem bukove šume, smestile su se ove stenovite formacije idealnog loptastog oblika koje godinama intrigiraju i bude maštu lokalaca, ali i drugih posetilaca, privučenih pričama o prirodnom čudu.
           I dalje je popularna priča o beraču vrganja koji je probijajući se kroz često neprohodna povlenska brda osetio oštar bol u nozi. Seo je na jednu od kugli da se odmori i momentalno osetio čudno i neobjašnjivo strujanje. Bol je nakon nekoliko trenutaka i potpuno nestao.
           Pored izlečenja kugle ispunjavaju i želje :D. Legenda koja kruži kaže da je dovoljno samo obe ruke staviti na kuglu, zamisliti želju i ona će se ona ostvariti. Još je bolje ako se to ponovi tri puta, jer, kako kažu – “tri puta Bog pomaže”.

 

 

 

             Iako kugle na prvi pogled izgledaju kao da ih je neka vanzemaljska sila stvorila, geolozi su to objasnili i sa naučnog aspekta tvrdeći da se radi o oblicima nastalim kao posledica pojave složenog podvodnog vulkanizma u sedimentnim stenama, u vreme kada je na području Povlena bilo Panonsko more. Danas se na ovom lokalitetu može videti čak 6 kugli, prečnika od 0,5 do 1,5 metara, a nema sumnje da se ispod površine Zemlje nalazi još ovakvih formacija.

            Ovakve pojave nisu toliko retke u svetu. Najpoznatije kamene lopte nalaze se u Kazahstanu, Argentini, Kostariki, Ohaju i Australiji, u Alpima, ima ih i u Bosni i Hercegovini, ali u Srbiji – samo na Povlenu.

           Da bi došli do kugli moramo proći i čuvene stenovite gromade tzv povlenske ploče koje zovu i Meteori i koje su vulkanskog porekla, a potpuno su nestvarne usred pitomog Povlena. Takođe idemo stazom nedaleko od reke Cetinje, čiji ćemo izvor proći, a da li ćemo videti i neki vodopad ili slapove zavisi od količine i nivoa vode.

            Staza je dužine 17 kilometara sa oko 500 metara visinske razlike.

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do  22:30h.

 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović (UIAA MB 452)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju i vremenskim uslovima, planinarske cipele, trenerku ili drugu odeću koja je udobna za kretanje i brzo se suši.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.