Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

 

 

        Prokletije – Očnjak 2185m, Severni vrh 2460, Volušnica 1.879 m, Popadija 2.057m, Talijanka 2.056 m

 

                                                                                                             

 

            Deo planinskog masiva Prokletije nalazi se u istočnoj Crnoj Gori. Krase ga vrhovi preko 2000 metara od kojih su mnogi sa visokim stenovitim liticama koje se uzdižu iz zelenih dolina i pašnjaka, a zovu ih i Alpi na jugu Evrope. Jedna od najatraktivnijih je dolina Grbaje koju okružuju s jedne strane pitomi travnati vrhovi, a s druge stenovite gromade izazovne za penjanje na svaki način, kako alpinistički tako i planinarski.

 

 

 

                                                                             P L A N     P U T A

 

.  – u 15h polazak iz Beograda sa parkinga na uglu ulica Drinske u Sarajevske. Putujemo preko Novog Pazara i Berana do Gusinja.
   – u 8h startujemo na uspon na Očnjak (2185 mnv). U završnom delu pristupa na vrh nalazi se sajla za koju se osigurava ferata setom. Šlem je obavezan. Staza je ukupne dužine 7 km i 1000 m visinske razlike. Sa vrha se vraćamo istim putem, te ako neko ne želi da pređe celu stazu može nas sačekati na odgovarajućoj tački.
     – u 6h polazak na uspon na Severni vrh (2460m). Staza je kružna i dužine oko 11 km i 1340 m visinske razilke. Kao i prethodnog dana i odavde je pogled spektakularan na okolne vrhove Prokletija, uključujući i vrhove u Albaniji, kao i najviši Maja jezerce, zatim na Plavsko jezero… Ko želi da napravi pauzu može ostati u dolini Grbaje, gde ćemo biti smešteni. Neće mu ni malo biti dosadno 🙂
   – u 6h uspon pitomijom stranom Grbaje odnosno na Volušnicu (1.879 m), Popadiju (2.057 m) i Talijanku (2.056 m). Sa ovih vrhova pruža se pogled na stenoviti masiv i vrhove na koje smo se prethodna dva dana peli, ali i mnoge druge. Staza je kružna, dužine 11 km sa oko 950 m uspona. Povratak u popodnevnim časovima, pakovanje i polazak za Srbiju.

 

 

 

Noćenje: planinarski dom (višekrevetne sobama) 9 evra noćenje, šator, 5 evra ili privatni smeštaj, 15 evra (dvokrevetne, trokrevetne, petokrevetne sobe). Smeštaj se plaća na licu mesta u planinarskom domu ili vlasnicima privatnog smeštaja. Cena smeštaja ne ulazi u iznos kotizacije. Prilikom prijave se izjašnjavate koju vrstu smeštaja planirate.
Ishrana: treba sa sobom poneti hranu za pešačke akcije, dok u Grbaji ima restorana gde se može ručati/večerati. Prodavnica nema.                    U nedelju na putu za Beograd imamo pauzu za ručak, najverovatnije u Novom Pazaru.                                                                                       

Oprema: oprema koja je potrebna za penjanje na određene vrhove je šlem, pojas i ferata set. U tom slučaju morate sami nabaviti/pozajmiti/iznajmiti.

Internet:  dometa nema u dolini Grbaje, samo na vrhovima. Wi fi ima u jednom restoranu. 

 

Ulazak u NP Prokletije se plaća 1 evro dnevno

 

 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

 

 

Za pešačenja sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 2 litre vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu), faktor za zaštitu od sunca, kapu/maramu . Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.                                

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.