Posted by & filed under Najave, Planinarske akcije u Svetu.

 

 

        Prokletije – Očnjak 2185m, Severni vrh 2460, Volušnica 1.879 m, Popadija 2.057m, Talijanka 2.056 m

 

 

            Deo planinskog masiva Prokletije nalazi se u istočnoj Crnoj Gori. Krase ga vrhovi preko 2000 metara od kojih su mnogi sa visokim stenovitim liticama koje se uzdižu iz zelenih dolina i pašnjaka, a zovu ih i Alpi na jugu Evrope. Jedna od najatraktivnijih je dolina Grbaje koju okružuju s jedne strane pitomi travnati vrhovi, a s druge stenovite gromade izazovne za penjanje na svaki način, kako alpinistički tako i planinarski.

 

 

 

                                                                             P L A N     P U T A

 

26.08. – u 16h polazak iz Beograda sa parkinga na uglu ulica Drinske u Sarajevske. Putujemo preko Novog Pazara i Berana do Gusinja.
27.08. – u 8h startujemo na uspon na Očnjak (2185 mnv). U završnom delu pristupa na vrh nalazi se sajla za koju je potreban pojas i set za osiguranje, kao i šlem. Staza je ukupne dužine 7 km i 1000 m visinske razlike. Sa vrha se vraćamo istim putem, te ako neko ne želi da pređe celu stazu može nas sačekati na odgovarajućoj tački.
28.08. – u 7h polazak na uspon na Severni vrh (2460m). Staza je kružna i dužine oko 11 km i 1340 m visinske razilke. Kao i prethodnog dana i odavde je pogled spektakularan na okolne vrhove Prokletija, uključujući i vrhove u Albaniji, kao i najviši Maja jezerce, zatim na Plavsko jezero… Ko želi da napravi pauzu može ostati u dolini Grbaje, gde ćemo biti smešteni. Neće mu ni malo biti dosadno 🙂
29.08. – u 7h uspon pitomijom stranom Grbaje odnosno na Volušnicu (1.879 m), Popadiju (2.057 m) i Talijanku (2.056 m). Sa ovih vrhova pruža se pogled na stenoviti masiv i vrhove na koje smo se prethodna dva dana peli, ali i mnoge druge. Staza je kružna, dužine 11 km sa oko 950 m uspona. Povratak u popodnevnim časovima, pakovanje i polazak za Srbiju.

 

 

 

Noćenje: planinarski dom (višekrevetne sobama) 5 evra noćenje, šator, 2 evra ili privatni smeštaj, 10-15 evra. Dom ima kuhinju i trpezariju, wc je poljski. Smeštaj se plaća na licu mesta u planinarskom domu ili vlasnicima privatnog smeštaja.
Ishrana: mora se sa sobom poneti, jer je u Grbaji veoma oskudna ponuda. U nedelju na putu za Beograd imamo pauzu za ručak.

Kotizacija: 6000,oo

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

 

 

                                           U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu. 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.