Posted by & filed under Uncategorized.

 

Pozivamo vas, da 20. aprila u 20.00 h, dođete u UK Vuk Karadžić, Bul.Kralja Aleksandra 77a, na promociju knjige “Moj Everest – San i java”, Dragane Rajblović, jedine žene iz Srbije koja se 2007. g popela na najviši vrh sveta na Himalajima.

Ovo je knjiga o ličnom iskustvu, ali ličnom iskustvu i doživljaju ženske osobe, koja je uz muške članove ekipe, provela brojne dane u baznom kampu dalekog Tibeta, čekajući povoljan trenutak za uspon na Everest.

Prošlo je 9 godina od ekspedicije, a niko od onih koji su se popeli na najviši vrh sveta, nije svoje iskustvo, ovekovečio knjigom.

I ne samo Everest (8850 m), u knjizi je opisan i uspon na Čo Oju (8200 m), šesti vrh sveta. Uz to, knjiga je i putopis, a delimično i planinarski priručnik.

1477d

Na promociji će premijerno biti prikazan kratak film o ekspediciji 2007.g., o tome kako su članovi ekspedicije, tokom dva meseca aklimatizacije i uspona, provodili vreme u baznom i visinskim kampovima.

Posle filma, predstavićemo vam neke planinarske discipline, a iste će moći i da se probaju.

I kao najvažnije, predstavićemo vam devojke koje se bave sportovima kao što je padobranstvo, planinsko trčanje, sportsko penjanje, alpinizam, plivanje i još ponešto. Neki su svoje snove ostvarili na najvišem vrhu sveta, a sada je red na mlađe, da utiru sebi put, teže svom cilju i ostvaruju svoje želje i snove.

                                                                                  *******

          “Ver5om i upornošću, željom i trudom, svi vrhovi, naizgled nedostižni, postaju savladivi” – ovako kaže Marina Nikolić, koja se bavi trčanjem ultramaratona, kako asfaltnih, tako i teških planinskih trka. Za dve godine istrčala je preko 60 trka i ostvarila visoke plasmane i pobede. Trčala je u Mađarskoj na trci od 221 kilometar, bila drugoplasirana 2015. godine na Državnom prvenstvu Srbije u ultramaratonu, a najveći uspeh joj je, učešće na jednoj od najtežih planinskih trka u svetu “Tor des Geants” na italijanskim Alpima, gde je učestvovala kao jedina žena iz Srbije i gde je za 4 dana pretrčala preko 200 km i prešla 13000 metara visinske razlike. U trci od 350 km, ali i mnogim drugim, veoma teškim planinskim trkama, učestvovaće i ove godine i vraćati se sa osvojenim visokim plasmanima.

Najveća želja joj je učešće u, na žalost, preskupoj trci „Everest Trail Race“, koja se održava u novembru, na Himalajima, dužine 160 km, sa ukupnom visinskom razlikom od 29000 metara, i vremenskim limitom od 6 dana.

 


Jelena Jakovljević je među najboljim sportskim penjajčicama u zemlji, kako na veštačkoj tako i na prirodnoj steni. Za 10 godina, koliko se bavi ovim sportom, dobila je preko 40 medalja. Učestvovala je na takmičenjima u Turskoj,
Grčkoj, Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji… Poslednjih pet godina je kategorisani sportista Planinarskog saveza Srbije sa vrhunskim zvanjem.

Pored sportskog penjanja bavi se i alpinizmom, i jedna je od najperspektivnijih devojaka u ovom sportu. Do sada je predstavljala alpinističku zajednicu Srbije na međunarodnim skupovima u Italiji, kao i u severnom Velsu (Velika Britanija), ali i na alpinističkim taborima u zemlji.
Najveća želja joj je da i dalje pomera sopstvene granice, sve većim težinama. A što se alpinizma tiče, što više novih čistih linija ovde ili tamo negde…

 

“Volim osećaj slobode koji počinje kada iskočim iz aviona, osećaj od koga ne možete da prestanete sa sFB_IMG_1454922556583mejanjem narednih pola sata navodi Marija Mitrović, koja je bila državni prvak dve godine za redom u sinhronom klizanju, učestvovala na svetskom prvenstvu i drugim međunarodnim takmičenjima.

Ali danas se ona bavi padobranstvom. Ima blizu 100 skokova i padobransku dozvolu B kategorije. Uskoro počninje da se takmiči na državnim i međunarodnim takmičenjima.
Najveća želja joj je da skače u Dubaiju, druga da poseti “wind tunel” u Rusiji ili Americi, i treća da skače iz balona.

 

 

Ana Jovović1383291_10152262182509115_1685261833_n – je jedina aktivna paraolimpijska plivačica.  Rodjena je 1999. godine, a u trećoj godini života, zbog sarkoma, ostaje bez desne noge. To je nije sputalo da već u osmoj godini počne da trenira plivanje u okviru programa obuke plivanja pod organizacijom SOSIB-a (Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda).

Kao talentovana i uporna u plivačkom klubu “11. april” trenira zajedno sa plivačima koji nemaju invaliditet, a od 2011. se takmiči kao punopravni član ekipe. Zbog veoma zahtevnih svakodnevnih treninga, 2015. godine seli se iz rodnog Jakova na Novi Beograd, zajedno sa majkom.

Ana je već punih pet godina apsolutna paraolimpijska šampionka Srbije na 50 i 100 metara slobodno, a vidne rezultate redovno postiže i na međunarodnim takmičenjima. Na prošlogodišnjim Svetskim juniorskim igarama u Holandiji, kao predstavnik Srbije, osvojila je 4 zlatne i 2 bronzane medalje. Ove godine 2016. je u martu u Grckoj (Nausa) isplivala normu za Evropsko prvenstvo u Portugalu.Ana je odličan učenik drugog razreda Turističke skole na Novom Beogradu.