Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                                       Radovanjska brda – Karađorđevim stopama

 

      Prostor na 7500 ha na granici Šumadije i Pomoravlja kod Velike Plane, dobio je naziv Radovanjska brda, po naselju koje se nalazi u središtu ovog područja.

     Osnivanje planinarske (brdske) staze „Karađorđevim stopama“ na Radovanjskim brdima, bilo je jedno od prvih aktivnosti planinarskog društva Vrbica, 2004. godine. Ova brdsko pešačka staza vodi preko uzvišenja Vrbica (227 m), manastira Koporin, uzvišenja Karaula (297m), Radovanjskog luga i manastira Pokajnica.

 

 

 

        Crkva manastira Koporin podignuta je za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića (1389–1427). Bila je u ruševnom stanju do 1880. godine kada je počela prva obnova da bi tokom šezdesetih godina 20. veka bila rađena konzervacija arhitekture i živopisa.

        Crkvu Pokajnicu podigao je 1818. godine vojskovođa i narodni starešina Vujica Vulićević koji je nedaleko (u Radovanjskom lugu) ubio vožda Karađorđa Petrovića. O tome svedoči zapis na ikoni Svetog Đorđa, kao i godina urezana u talpu, levo od ulaza u crkvu. Njen nastanak tumačen je kao čin pokajanja, po čemu je hram i dobio ime.

        Radovanjski lug je mesto na kome je ubijen vožd Karađorđe 1817.g. Sa grobnog mesta pod starim hrastom 1819.g telo je preneto u Topolu u mauzolej dinastije Karađorđević na Oplencu

 

Image result for pokajnica crkva Image result for koporin

 

Naš plan je da pređemo kružnu stazu od 24 kilometra koja je uglavnom ravna sa povremenim blagim usponima i silascima.

 

Polazak je iz Beograda u 07:00 h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 20 h.

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) 

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode, kišnu kabanicu, rukavice, kremu za sunčanje, naočare, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak/presvlaku možete ostaviti u busu tokom treka. Obući se slojevito. Prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu jaknu prilagođenu godišnjem dobu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.