Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

                                                         Rajac

 

Rajac se nalazi na planini Suvobor, 100 km od Beograda, a 12 km od Ljiga. Nadmorska visina Rajca kreće se od 600 do 849 m. Ova planina pruža idealne uslove za rekreativno hodanje jer je teren sa blagim usponima i silascima.

Pored prostranih livada na Rajcu preovlađuju šume bukve, hrasta, breze, jasena, cera, a u najvišoj zoni se nalaze četinari, jela i bor, dok se od životinjskih vrsta može naići na fazane, srndaće, lisice, divlje svinje, zečeve, grlice…

Do Rajca putujemo preko Ljiga do planinarskog doma “Čika Duško Jovanović”. Posle kratke pauze i okrepljenja u domu, polazimo na pešačenje. Staza je kružna, što znači da je isto mesto starta i završetka pešačenja.

 

 

 

Dužina staze: 19 kilometara. Viisnska razlika: oko 850 m kumulativno. Vrhovi: Rajac 847 mnv, Veliki Šiljak 848 mnv i Suvobor 866 mnv

 

Polazak iz Beograda je sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske.   

Povratak se očekuje do 20h

 

Prijave: se vrše na mail altionline@gmail.com 

Vodič; Dragana Rajblović  SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu!                          <<<<< Divčibare 4 vrha >>>>>

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode (može se i tamo natočiti), kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može se tokom pešačenja ostaviti u busu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.