Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                              Ramaćki visovi – 814m

 

Ramaćki visovi pripadaju istočnim padinama planine Rudnik.

Preko Topole put vodi u mesto Stragare, a desetak kilometara odatle je selo Ramaća. Ovo šumadijsko selo je poznato po maloj crkvi, gde je nekada postojao manastir, posvećenoj svetom Nikoli, a koja datira sa kraja četranaestog veka. Istorija crkve nije mnogo poznata, ali iz popisa u devetnaestom veku, stoji da se crkva po predanju zove Kumanica.
Iz Ramaće put vod kroz kroz bukove šume, livade i kolske puteve do vrha Ramaćki vis (814m) sa koga se pruža pogled na Vujan i Gledićke planine. Zatim i na neobeležene vrhove Božurova glava 723 m i Golo brdo 772 m i dalje stazom ka manastiru Voljavča.

 

 

Kod manastira Voljavča završavamo pešačenje I tu nas čeka bus.
Na ostacima crkve iz 1050. g. manastir je podigao početkom XV veka Mihajlo Кončinović, vlastelin iz Srebrnice (danas Stragari). Tokom istorije nekoliko puta je paljen od strane Turaka i nekoliko puta je obnavljan. U ovom manastiru je bila održana prva sednica Vlade Srbije 1805. To je bilo sedište prve Karađorđeve vlade na čijem čelu se nalazio Matija Nenadović. Manastir je imao zapaženu ulogu u Prvom srpskom ustanku.
Staza je ukupne dužine 15 km, a kumulativna visinska razlika je oko 600 metara.

Polazak iz Beograda je u 7:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. 

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

                                            U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.
Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje litar ipo vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.
Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.