Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                               

                                         Ramsko zatonjska peščara

                                                           

                                                                                                                                      

                                                                                                

        Ramsko zatonjska peščara se prostire uz desnu obalu Dunava, od mesta Ram na severozapadu do mesta Zatonje na jugoistoku i pripada opštini Veliko Gradište. Put u pravcu jugoistoka vodi ka Srebrnom jezeru, preko travnatih i delom peskovitih brda sa kojih se prostire pogled ka suprotnoj rumunskoj obali i ušću reke Nere u Dunav. Sama staza od Rama do Zatonja, kako ona preko brda i vidikovaca, tako i ona pored Dunava, pruža pravi užitak za razgledanje predela uz niz atraktivnih pejzaža. Najviše brdo ovde je 282 m nadmorske visine i zove se Gorica.

 

 

           Dunav kod Rama je nekad bio najplići, pa su ovuda prolazili razni narodi u ratnim pohodima. Stene na brežuljcima, pre 3000 hiljade godina bile su keltska svetilišta, a nedaleko od njih su Rimljani napravili logor Lederata, iznad mesta gde je imperator Trajan prešao u Dakiju. Sa ostataka rimskih kula, kao na dlanu, vidi se nalazište Viminacijum, na mestu prestonice provincije Gornje Mezije. Rimljani su podigli i prvu tvrđavu-osmatračnicu na visokoj steni iznad pristaništa u Ramu, koja je motrila na banatsku ravnicu i utvrdu-blizanca Haram. Kad je snaga Rima opala, duž obale Braničeva podignut je niz tvrđava i osmatračnica nazvan Dunavski limes, čije tragove posetioci Ramsko-zatonjske peščare nalaze na mestu najlepših vidikovaca.

        Tvrđava Ram spada u najstarija artiljerijska utvrđenja u Srbiji. Nema pouzdanih podataka o vremenu njenog nastanka, ali se prvi put pominje 1128. godine, kao mesto u čijoj blizini su se sukobile vizantijska i mađarska vojska. Tvrđava ima osnovu nepravilnog petougla, odnosno obuhvata 5 kula na četiri nivoa, 3 sprata i podzemlje.

 

 

 

       Naš plan je da posle obilaska trvđave Ram, pređemo 19 kilometara ili pola od toga, što bi svako izabrao po svojim mogućnostima i raspoloženju. U početku trekinga imamo kratak blagi uspon posle čega hodamo prilično ravnim brdovitim terenom. Kada se približimo mestu Zatonje ko ne bude želeo dalje da pešači, ulazi u bus koji će tamo čekati i vratiti ih na početnu tačku, tj.kod tvrđave Ram.                                                                                      Grupa koja nastavlja pešačenje, vraća se u pravcu Rama, ali drugom stazom, onom uz Dunav.
Grupa koja nas čeka u Ramu treba da se pripremi na pauzu od sat ipo, do dolaska grupe koja se vraća peške.

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

                                                                                                                                                                                      

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, voće, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.