Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

     

           Tri vrha Rudnika – Cvijićev vrh (Veliki Šturac) 1132 m, Srednji Šturac (1113m), Mali Šturac (1058m)

 

                                                                                                                                                                                                 

 

           Planina Rudnik se nalazi se oko 100 km južno od Beograda i ima osam vrhova iznad 1000 m nadmorske visine od kojih je najviši Cvijićev vrh (1132 m), ranije poznat kao Veliki Šturac.

           Zahvaljujući izuzetnoj šumovitost i izvanrednim klimatskim uslovima (velika osunčanost tokom godine, vazdušna strujanja, visoka jonizacija vazduha, nezagađena prirodna sredina) još 1922. godine je proglašen za vazdušnu banju. Sa njegove jugoistočne strane nalazi se rezervat prirode, prirodno dobro „Veliki Šturac“, prvi put stavljeno pod zaštitu 1956. godine kao strogi prirodni rezervat, površine 8 hektara i spada u prirodna dobra I kategorije.

           Ovo područje bilo je naseljeno u praistoriji, ali i u starom veku: Ilirima, Keltima, Rimljanima, Gotima… Pored starih rudarskih okana, pronađeni su ostaci rimskog hrama posvećenog boginji Majci zemlje.                                                                                                                                Planina Rudnik bila je strateški značajna mnogim srednjevekovnim državama zbog svojih rudnih bogatstava. Oko nje su ratovali i na njoj uspostavljali granice Vizantija, Srbija, Ugarska… Najviša planina Šumadije prepuna je ostataka gradova, groblja, kovnica…

          U sastav srpske srednjevekovne države ovaj kraj ulazi u drugoj polovini XII veka i bio je jedan od najvećih rudarskih i trgovačkih centara ondašnje Srbije, što dokazuju brojna arheološka iskopavanja.

 

Planina Rudnik – zanimljivosti, legende i informacije – Turizmopedija

 

 

Naš plan je da pređemo kružnu stazu u dužini od 16 kilometara i 600 metara visinske razlike. Popećemo se na Cvijićev vrh (Veliki Šturac) 1132 m, Srednji Šturac (1113m), Mali Šturac (1058m).

Ukoliko prolazno vreme bude dobro i ostali uslovi, produžićemo stazu kako bi iskoristili ceo dan. Pojedinci koji ne budu to hteli, moćiće da ostanu na dogovorenom mestu.

Polazak iz Beograda je sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske u 7:00h. Povratak se očekuje do 21h.

Kotizacija: 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) 

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen     

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi, voće…), na

jmanje 1,5 litar vode, rukavice, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak/presvlaku možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito. Prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu jaknu prilagođenu godišnjem dobu.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.