Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                          Rudnik – šumski rezervat

 

 

         Planina Rudnik se nalazi se oko 100 km južno od Beograda i ima osam vrhova iznad 1000 m nadmorske visine od kojih je najviši Cvijićev vrh (1132 m), ranije poznat kao Veliki Šturac.

         Zahvaljujući izuzetnoj šumovitost i izvanrednim klimatskim uslovima (velika osunčanost tokom godine, vazdušna strujanja, visoka jonizacija vazduha, nezagađena prirodna sredina) još 1922. godine je proglašen za vazdušnu banju. Sa njegove jugoistočne strane nalazi se rezervat prirode, prirodno dobro „Veliki Šturac“, prvi put stavljeno pod zaštitu 1956. godine kao strogi prirodni rezervat, površine 8 hektara i spada u prirodna dobra I kategorije.

 

 

 

         Ovoga puta ne idemo planinarskim stazama iz naselja Rudnik, već kroz rezervat planine Rudnik od manastira Nikolje u pravcu Cvijićevog vrha kroz guste i prilično netaknute šume. Kako je sam Cvijićev vrh, na žalost, ružnjikav zbog načičkanih repetitora, isti neće imati prednost u odnosu na prostranstva pokrivena gustim zelenilom i poljima sremuša. Ovi delovi šume idealni za odmor, predah i piknik, pravi su raj za sva čula.

         Upravo tu, na osmom-devetom kilometru od starta, ćemo imati pauzu, gde će ujedno biti i krajnja tačka našeg pešačenja, posle čega se vraćamo nazad istim putem. Ukupna visinska razlika je oko 650 metara, a najduže predjena staza 18 km. Ukoliko neko bude želeo da pređe kraću stazu imaće izbora i više stajnih tačaka/mesta gde nas može čekati. Zato se naoružajte namirnicama za piknik, spremite za čist vazduh i cvrkut ptica, a ponesite i kese za sremuš, koji je tamo u gustim šumama najčistiji.

 

Polazak je u 7h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 20h.

 

Prijave na br. 064 1600 522 ili mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

 

 

                               U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode, kišnu kabanicu, rukavice, kremu za sunčanje, naočare, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak/presvlaku možete ostaviti u busu tokom treka. Obući se slojevito. Prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu jaknu prilagođenu godišnjem dobu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.