Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                 Rujevica – Veliki vrh 897m i Devica – Čapljinac 1.186 m

 

                                                                          

 

         Kako su ovo „nove“ tek „trasirane“ staze, ili je bar njima išao manji broj rekreativaca i planinara, utoliko je interesantnije da ih prođemo, fotografišemo i prikažemo onima koji će ići posle nas. Prvi dan je planiran za Devicu, drugi za Rujevicu.
Prvog dana, tj u subotu, je kraća staza (12 km) pa će ostati vremena za obilazak ostalih atrakcija koje okružuju Soko banju (Soko grad, vodopad Ripaljka…), a posebno za one kojima će 12 km biti kratko pešačenje.                                                                                                                                                     Drugi dan je 19 km posle čega obilazimo Bovansko jezero.

          Planina Devica nalazi se južno od Soko banje, a odmah preko puta Ozrena. Nosi ime po staroslovenskoj boginji Devani. Njen najviši vrh je Čapljinac 1.186 metara, ali ima i druge vrhove koji su naš cilj. Tačnije, plan je da pređemo 4 vrha Device. Visoravan planine Device bogata je vrtačama, jamama i pećinama. Vrh Oštra čuka je sa tri strane dominantna stena, sa oštrim i dubokim liticama, ali i prohodnom stazom kojom se može popeti na ovaj vidikovac, odakle se vide i planine juga Srbije. Staza je dužine 12 km sa oko 500 metara uspona kumulativno.

 

 

            Rujevica i Veliki vrh 897m smešteni su između planine Rtanj, sa jedne strane i Bukovika (Bukove poljane), sa druge strane, nedaleko su od Soko banje i sela Jošanica. Pored lepih staza i pejzaža, pogleda na Ozren i Rtanj, ovaj predeo pruža i zdravu nezagađenu okolinu.                                    Ukupne dužine je 19 kilometara sa oko 400 m visinske razlike.

 

     

 

Smeštaj je u Soko banji

Polazak iz Beograda je u 06:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske.

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

Prijave na mail: altionline@gmail.com     

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen    

 

                                                    U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu dok smo na pešačenju. Obući se prikladno uslovima (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.