Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

 

 

                                 Rumunija – Karpati – Retezat i Carku 

 

                                                                                               

 

        Karpati su planine u srednjoj Evropi. Pružaju se na dužini od 1.500 km (širina preko 300 km) od Bratislave preko teritorije Češke, Slovačke, Poljske, Ukrajine i Rumunije, sve do istočne Srbije.
          U južnim Karpatima nalazi se Retezat, jedan od najvećih planinskih masiva u Rumuniji čiji je najviši vrh Peleaga sa nadmorskom visinom od 2509 metara. Retezat zovu još i „zemljom plavih očiju” (zbog brojnih jezera), a poznata je kao Transilvanijski Alpi i prva je planina koja je proglašena za nacionalni park u Rumuniji. Pokriva skoro 500 kvadratnih kilometara. Njen treći vrh po visini je istoimeni Retezat visine 2.482m.
         U zapadnim Karpatima je planina Carku (rumunski Tarcu) čiji je vrh visine 2190 m. Ova planina obiluje šarolikim terenom i stazama kroz šume, livade, proplanke, pored jezera…

 

 

                                                                                                           PLAN PUTA

1. polazak iz Beograda u 06:00 h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske za Rumuniju. Vožnja preko Vršca (granični prelaz Vatin), a zatim preko naselja Bokša, Resica i Karansebeš do Raušora. Usputne pauze za ručak i obilasci (opciono). U večernjim satima dolazak u smeštaj u Raušoru (1180 mnv)

2.. u 07:00 h polazak na uspon na Retezat (2482m). U početku idemo kroz četinarsku šumu ispresecanu ponekom livadom. Na 1500 mnv izlazi se na greben Prelucele, a od 1700 mnv prestaje šuma i kreće uživanje u pejzažima i pogledima. Nešto malo iznad, staza se nastavlja preko (stabilnih) kamenih blokova, veličine i do 2 m, koja tako vodi sve do vrha. Povratak je drugom stranom, tako da je staza kružna. Tura se vodi se kao srednje teška i potrebna je solidna fizička kondicija. Ukupna dužina je oko 14 km sa 1400 m uspona. Povratak u smeštaj, noćenje

3. u 05:00h spakovani sa svim stvarima polazimo busom u Karansebeš i odatle do prevoja na 1200m odakle startujemo uspon na vrh Sadovanu 1996 m i dalje na Carku (Tarcu) 2190 m. Staza je ukupne dužine 20 km, sa oko 950 metara visinske razlike. Pešačka staza je bezbedna, bez ikakvih eksponiranih (odsečenih) ili tehnički zahtevnih deonica. Istim putem se i vraćamo sa vrha, tako da ako neko bude hteo moćiće da skrati pešačenje i sačeka nas na određenoj deonici. U početku staza vodi vodi kroz bukovu i četinarsku šumu, potom na pola puta, po izlasku iz šume, nalazi se meteorološka stanica gde je jezero i izvor pitke vode. Sa vrha se pruža pogled na masiv Karpata, vide se Retezat, Peleaga, Parangul Mare…
Silazak do busa istom stazom i polazak za Beograd. Uz usputnu pauzu i zadržavanje na granici dolazak u Beograd se predviđa do 23:00 h.

.

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske

Vodič: Dragana Rajblović , SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

Prijave na mail altionline@gmail.com

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu ili kolima tokom pešačenja. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.