Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

               Šarampov 1038m, Zarožje i vodenica Save Savanovića

 

                                                                                                        

 

             Valjevskim planinama, odnosno planini Povlen pripada i vrh Šarampov 1038 mnv.                                                                                                    Sa početne tačke pešačenja Gmila priseka do vrha se brzo stiže. Uz vidljive rovove iz I Svetskog rata, potom i vidikovce, staza se dalje spušta ka reci Rogačici u Zarožju i vodi do vodenice prvog srpskog vampira Save Savanovića.
            Priče o čuvenom vampiru datiraju od davnina, od pre 250 godina, kada je davio vodeničare. U blizini se navodno nalazi i Savin grob koji je pre “povampirenja” bio trgovac. Poslednji put je, kažu, viđen pre 50 godina. U Zarožju ga se mnogi i dan danas plaše i strahuju od njegovog povratka 🙂 Bez belog luka i glogovog koca tuda prolaze, samo najhrabriji. Noću se čak ni oni ne usuđuju.
          Zato vam savetujemo da ponesete sa sobom beli luk i glogovu granu kako bi svi bezbedno prošli pored vodenice ili obišli njenu unutrašnjost (samo najhrabriji :D)
            Po obilasku nastavljamo ispod brda zvanog Rogovi ka selu i crkvi Sv Trojice, odakle imamo nekoliko kilometara do kraja pešačenja.

            Staza je ukupne dužine 16 kilometara sa oko 630 metara visinske razlike kumulativno.

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 22:00 h.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.                    

 

Sa sobom poneti: beli luk i glogovo drvo 🙂, mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.