Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                               

                        Severni Stolovi – Ozren 956 m, Karaula 904 m

 

                                                                                                      

 

       Stolovi planina se nalazi jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke. Sa nje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka, koje su dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj u celini zvezdast oblik. Mnogi delovi ove oblasti, potpuno nenaseljeni, prekriveni su gustim šumama koje ako gledate s vrhova odaju utisak da se nalazite u sred Amazonije. Ono što nije pod šumom prekriveno je mnogobrojnim biljnim vrstama i raznovrsnim cvećem.
       Severni deo ove oblasti obuhvata više vrhova kao što su Lipar 835 m, Karaula 904m, Ozren 956m, Vitoš 754m, Strmenica 679m… Nedaleko od manastira Žiča startuje kružna staza kojom ćemo proći sve ove vrhove i uživati u nestvarnim lepotama za sada još uvek ove “divljine”.

Staza je duga 17 km sa oko 950 metara visinske razlike.

Ova akcija nije za početnike.

 

 

Polazak iz Beograda je sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske u 06:00h. Povratak se očekuje do 23h.

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) 

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen     

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi, voće…), najmanje 1,5 litar vode, rukavice, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak/presvlaku možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito. Prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu jaknu prilagođenu godišnjem dobu.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.