Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

               

                                          Sokolska planina, Soko grad, vrh Rožanj 973 mnv

 

                                                                                           

 

        Sokolska planina je dobila ime po starom gradu Sokolu, ali i po mnoštvu sokolova koji su se oko njega legli. Ova planina je jedna od četiri koje čine grupu Podrinjskih planina i pružaju se dinarski od Šapca preko Mačkovog kamena do Proslopa na jugoistoku.

        Grad/utvrđenje se izdiže na stenovitoj litici iznad manastira svetog Nikolaja i doline Sokolske reke . Soko grad je nastao u srednjovekovnoj Srbiji, ali je najpoznatiji po svojoj ulozi za vreme Osmanske okupacije Srbije tokom koga je postao jedno od najozloglašenijih mučilišta pravoslavnog stanovništva. Neosvojivo utvrđenje bio je sve do 1862. godine kada su Turci ključeve ovoga grada predali knezu Mihailu Obrenoviću.

 

 

         Rožanj je najviši vrh Sokolske planine i kraja poznatog pod imenom Rađevina sa 973 m n.v. To je mesto gde se susreće dvanaest vazdušnih struja, ali je takođe poznato i po žestokim borbama koje su se ovde vodile početkom Prvog svetskog rata. Sa vrha se pruža prelep pogled na Azbukovicu i ostale valjevske planine.
         Manastir svetog Nikolaja osnovan je 1994. g., a 2001. g. vojska Srbije je uradila put do manastira tako da sada mogu i autobusi da dođu u ovo područje. Interesantno je da se 2000. godine ovde zamonašila unuka nemačkog generala Aleksandra Lera, koji je tokom Drugog svetskog rata bio komandant vazduhoplovne flote Luftvafe koje su bombardovale Varšavu i Beograd. Rođena u Nemačkoj kao Sibila Ler, danas je monahinja Jovana.
        Ispred manastira je uređeno jezero kroz koje prolazi Sokolska reka i Lazanjski potok. A uz kolski put od manastira do utvrde podignuto je 10 kapela od kamena koje su prigodno oslikane i na kojima je ispisana po jedna Božija zapovest.

 

 

        Na prostranoj visoravni, ispod najvišeg vrha Rožanj, uzdiže se još jedan manastir, podignut 2010.godine, posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Crkva je sagrađena u ruskom stilu, cela je od drveta, a sa zlatnim kupolama. Nedaleko od crkve je Spomen česma sa izvorom kvalitetne i kažu lekovite vode za piće koja sadrži puno selena.
       Naš plan je da pređemo stazu, kao i uvek živopisnim predelima kroz livade, šume, na proplancima i vidikovcima… dužine oko 14 km i sa 500 metara visinske razlike.

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h  sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:30h

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće..), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.