Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                          Sotsko jezero, vrh Šot, manastir Privina glava, Šid

 

                                                                                                       

 

        Sotsko jezero ima epitet najlepšeg na Fruškoj Gori. Smešteno je na njenom zapadnom delu, nalazi se pored mesta Sot i udaljeno je svega desetak kilometara od Šida. Jezero je oivičeno brdovitom obalom, koja se u nekim delovima uzdiže i do 200 metara visine. Okružuju ga livade i šume hrasta, graba i četinara.
          Manastir Privina glava koji pripada brojnim fruškogorskim manastirima je jedan od najstarijih u Srbiji. Podignut je u 12. veku, a ktitor je bio izvesni vlastelin Priba ili Priva.Tokom Drugog svetskog rata, ustaše su opljačkali i odneli velike dragocenosti iz manastira, a srećom nisu ga srušili obrzriom da im je služio kao dom njihove mladeži. Manastir je obnovljena tek 1987 g. U crkvi se posebno ističe umetnost rezbarija kojom je ukrašen ikonostas.

 

 

 

      Naš plan je kružna staza dužine 18 km sa neznatnom visinskom razlikom. „Popećemo“ se na vrh Šot 225 m. Na akciju mogu ići i početnici i odustati od dužeg pešačenja ako budu želeli.
      Posle pešačenja idemo u Šid, koji je sedište najzapadnije opštine Srema, a nalazi se između reke Dunav i obronaka Fruške gore na severu i reke Save na jugu. Oblast na kojoj je izgrađen Šid je voćarsko vinogradarski kraj. Obićićemo (ko hoće) galeriju-muzej i rodnu kuću Save Šumanovića, kao i susedni Ilijanum (muzej naivne umetnosti).
      Sava Šumanović je jedan od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka, a koji je ubrojan i u 100 najznamenitijih Srba.

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske. Idemo autoputem ka Sremskoj Mitrovici posle čega izlazimo za Šid.

Kotizacija: 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović (UIAA MB 452)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju i vremenskim uslovima, planinarske cipele, trenerku ili drugu odeću koja je udobna za kretanje i brzo se suši.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.