Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                    Tvrđava Maglič, planina Stolovi, divlji konji, vrh Kamarište 

                                                                         

 

        Stolovi planina se nalazi jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke. Sa nje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka, koje su dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj u celini zvezdast oblik. Najviši vrh je Kamarište 1375 m nadmorske visine u severozapadnom delu koji pogrešno nazivaju Usovica.
        Zapadni obronci Stolova formiraju istočni deo Ibarske klisure, a na njima se nalazi i srednjevekovna tvrđava Maglič. Delovi planine koji nisu pod šumom prekriveni su mnogobrojnim vrstama cveća, a na vrhu najčešće narcisima, zbog čega je najlepše proći je tokom maja.

 

 

            Naš plan je uspon na vrh Kamarište iz doline (254 mnv) ispod tvrđave Maglič i dalje strmim grebenom Klečak.

        Pažnju sa ovog malo težeg uspona odvlači nam prostranstvo raznobojnog cveća, ponajviše jorgovana i irisa, koje se prostire duž cele padine. Poznato je da je kraljica Jelena Anžujska, supruga Uroša Prvog sadila jorgovan u rečnoj dolini pa je naziv Dolina jorgovana aktuelan i danas. Visinska razlika je oko 1100 metara, ali se kumulativno savladava uspon od oko 1350 metara, što znači da je tura zahtevna i nije za početnike i one sa slabom kondicijom. 

        Na vrhu i u blizini je gotovo sigurno da ćemo susresti “divlje” konje, a još je sigurnije da će nam potrčati u susret u nadi da dobiju neku hranu od nas. Zato vas molim da sa sobom ponesete nešto jabuka i šargarepe kako bi smo ih počastili.

        Silazak sa vrha je sa druge strane planine preko raznovrsnih predela i vrhova sa kojih se pružaju brojni vidikovci. Za spuštanje je manji nagib nego na usponu pa je time i lakše. Ovom stazom bi se obuhvatio i video dobar deo planine u njenom najlepšem izdanju.
Staza je dužine oko 19 – 20 km

 

 

 

                                                                   Troglav – vrh Kom 1178m

 

      Planina Troglav nalazi se na levoj obali Ibra, odnosno preko puta planine Stolovi. Što znači da ćemo je u subotu gledati sa Stolova, a u nedelju Stolove sa Troglava. Troglav je oivičen dolinom Tolišnice, odnosno Lopatnice, kako se naziva u donjem toku.
       Na uspon u nedelju u 07:00 h krećemo iz Lopatnice (kod Bogutovca) i kružnom stazom prelazimo ukupno 19 kilometara sa oko 900 metara visinske razlike.
       Staza do Koma vodi kroz šume i livade, prepune zelenila, raznobojnog cveća, lekovitog bilja, ali i lepih vidikovaca.

 

Polazak iz Beograda je sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com

 

 

                

 

Sa pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može se tokom pešačenja ostaviti u busu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.