Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                           Tvrđava Maglič, planina Stolovi i divlji konji

 

                                                                                                        

          Stolovi planina se nalaze jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke. Sa nje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka, koje su dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj u celini zvezdast oblik. Najviši vrh je Kamarište 1375 m nadmorske visine u severozapadnom delu koji pogrešno nazivaju Usovica.
         Zapadni obronci Stolova formiraju istočni deo Ibarske klisure, a na njima se nalazi i srednjevekovna tvrđava Maglič. Delovi planine koji nisu pod šumom prekriveni su mnogobrojnim vrstama cveća, na vrhu najčešće narcisima, zbog čega je najlepše proći je tokom maja.

 

 

        Naš plan je uspon na vrh Kamarište (koji još zovu i Usovica) iz doline (254 mnv) ispod tvrđave Maglič strmim grebenom Klečak. 

       Obzirom da je most pre nekoliko godina srušen, kako ne bi povećavali kilometražu i išli dodatnim stazama (tuneli, pruga, rizični mostovi…) do mesta starta, prevesćemo se skelom preko reke. Skela je 200 dinara po učesniku u oba pravca i plaća se na licu mesta.

      Pažnju sa ovog malo težeg uspona odvlači nam prostranstvo raznobojnog cveća, ponajviše jorgovana i irisa, koje se prostire duž cele padine. Poznato je da je kraljica Jelena Anžujska, supruga Uroša Prvog sadila jorgovan u rečnoj dolini pa je naziv Dolina jorgovana aktuelan i danas.

       Visinska razlika je oko 1100 metara, ali se kumulativno savladava uspon od oko 1250 metara, a isto toliko i silazak, što znači da je tura zahtevna i nije za početnike i one sa slabijom kondicijom. Ukupne dužine je 18 kilometara. Silazak sa vrha je sa druge strane, pored vrha Čiker 1325m, Male čuke 1100m, zatim susednim grebenom od grebena Klečak i dalje do doline uz reku do mesta starta.

      Na vrhu i u blizini je gotovo sigurno da ćemo susresti “divlje” konje, a još je sigurnije da će nam potrčati u susret u nadi da dobiju neku hranu od nas. Zato vas molimo da sa sobom ponesete nešto jabuka i šargarepe kako bi smo ih počastili.

 

 

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:30h 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen 

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može se tokom pešačenja ostaviti u busu.

 

A uspon na vrh iznad tvrđave Maglič ovako jedna od učesnica:

Tvrdjava Maglič dominira iznad divne doline koju je reka Ibar usekla svojom snagom, provlačeći se izmedju planina, vijugajući i nalazeći svoj put, potvrdjujući da “tiha voda breg roni”. Ova reka je udahnula život kao krvotok ovim magičnim predelima, gde su istorija, priroda i čovek u savršenom skladu utkali tragove svog postojanja.                                                                                                                                                                                                Dok smo pešačili prema vrhu planine Stolovi, svaka pauza je bila trenutak da se odmori pogled na tvrdjavu Maglič. Njena lepota, pozicija i moć, da odoli vekovima, daje snagu svakome ko je pogleda, da krene dalje, snažnije, jače i upornije.                                                                                                     Jorgovani duž staze, svedoci su snage ljubavi koja živi, cveta, miriše, oduševljava prolaznike i svedoči o neprolaznosti pravih vrednosti. Verujem da ću se vratiti na Stolove i upotpuniti svoj divni osećaj mirisom i lepotom jorgovana, da bih u mislima dočarala delić ljubavi kojom je kralj Uroš darivao Jelenu Anžujsku.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.