Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                               Subotička peščara

 

        Subotičko-horgoška peščara je peščara koja se nalazi na krajnjem severu Srbije i njene pokrajine Vojvodine, uz samu granicu sa Mađarskom. Sa svojom površinom od oko 250 km² druga je najveća peščara u Vojvodini nakon Deliblatske.

           U peščari preterana ispaša dovela je do pokretanja peska i formiranja valovitih dina koje čine njen današnji izgled, a planski je počela da se pošumljava krajem 18. veka. Danas je ovo najugroženija oblast peščarsko-stepskih vrsta Evrope, koju čini mešavina šuma, stepa i močvara iako je 2003. godine je svrstana u II kategoriju zaštite, kao zaštićeno dobro od nacionalnog značaja. Biljka koja ima ovde svoje stanište je  Šafranjika (Bulbocodium versicolor) i predstavlja sinonim za floru Subotičke peščare.

           Najveća nadmorska visina Subotičke peščare je 137 m na njenom severozapadnom delu, a najniža 95 m na području Horgoša.

 

 

 

Naš plan je da pređemo kružnu stazu dužine oko 18 kilometara, sa neznatnom visinskom razlikom, obzirom da je peščara ravna. Po završenom pešačenju ćemo obići Palić.

Polazak je iz Beograda u 06:00 h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22 h.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) 

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode, kišnu kabanicu, rukavice, kremu za sunčanje, naočare, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak/presvlaku možete ostaviti u busu tokom treka. Obući se slojevito. Prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu jaknu prilagođenu godišnjem dobu.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.