Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                               Suva planina – Pasarelo 1523 m i Jelašnička klisura

 

                                                                                                           

          Suva planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, duga je 45 km, a široka 15 km,. U vidu potkovice prostire se pravcem severozapad-jugoistok. Počinje na 3 km o Niške Banje, a završava se u Lužničkoj kotlini kod Babušnice. Proglašena je za područje sa statusom rezervata prirode i objektom geonasleđa Srbije.

          Najviši vrh je Trem visine 1810 metara. Iako ima brojne atraktivne vrhove, njen najlepši vrh je Pasarelo 1523 m koji se nalazi na zapadnom kraku i sa koga se pruža najlepši pogled na greben Suve planine, levo na Trem, Sokolov Kamen i Mosor, a desno na Divnu Goricu. Mnogi kažu, i jedan od najlepših pogleda u Srbiji.

 

– uspon do vrha Pasarelo vodi četinarskom stranom planine, pa tako više podseća na Staru planinu. Takođe ovo je njen “najdivljiji” deo, ali i najređe posećeni vrh.

Polazna tačka je mesto Divljana. Ukupna dužina staze je 19 kilometara, a 1080 m je visinska razlika. Sa vrha se vraćamo istom stazom, tako da ako neko želi da skrati pešačenje može to uraditi u svakom trenutku i sačekati nas u hladovini četinarskih šuma ili nekom proplanku. Svu vodu poneti sa sobom, jer na stazi neće biti izvora.

 

 

U večernjim satima dolazak u Nišku banju, smeštaj i noćenje. U banji su restorani i prodavnice dostupne na svakom koraku.

 

 

                                                    

                                                                             Jelašnička klisura

 

       Na 3 km od Niške Banje, nalazi se Jelašnička klisura, koja je proglašena specijalnim rezervatom prirode zbog neobičnih biljnih vrsta i prirodnih lepota. Nad klisurom se nadnose visoke stenovite formacije tj. krečnjački i dolomitski bedemi i monolitni stubovi svakakvih oblika, kao i pećine i “prozorci” u stenama.

      

– u jutarnjim časovima krećemo u 07:00h, iz Niške banje krećemo u klisuru odakle startujemo na pešačenje od 10 -15 km sa oko 500 m visinske razlike kumulativno. Proćićemo atraktivni „prozorac“ u steni, vrh Radov kamen 580 m, i uživati u stenovitim formacijama Jelašnice.

U popodnevnim satima povratak za Beograd.

 

Obaveštenje sportskim penjacima (i nesportskim) - Penjanje u Srbiji - SerbianClimbing.com

 

Polazak iz Beograda je u 6h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak do 22h.
Idemo autoputem do Bele palanke, odakle nastavljamo putem za Babušnicu prema selima u podnožju Suve planine.

 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) 

 

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.