Posted by & filed under Najave, Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                       Suva planina – Trem 1810 m

 

                                                                                                               08.06.

 

     Suva planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, duga je 45 km, a široka 15 km. U geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina. Suva planina se graniči rekom Nišavom, Koritiničkom i Lužničkom rekom, a jasno je izdvojena i istaknuta od drugih geografskih celina i vidljiva sa svih strana i sa velike daljine.

     Obronci Suve planine pripadaju opštinama: Niška Banja, Gadžin Han, Bela Palanka, Babušnica i Vlasotince. Kao je ovo masiv sa izuzetnim pojavnim oblicima kraškog reljefa, riznica sedimenata različite starosti bogatih fosilnom florom, Suva planina proglašena je za područje sa statusom rezervata prirode i objektom geonasleđa Srbije.

 

         

          Najviši vrh je Trem (1.810 m), a tu su i Sokolov kamen (1.523 m), Mosor (985 m), Đordina čuka 1735 m, Pasarelo 1522 m i mnogi drugi.

 

Naš plan je uspon na Trem iz Bojaninih voda ili ako bus ne bude mogao da priđe onda iz Gornje Studene. Uspon na Trem važi kao jedan od izazovnijih uspona u Srbiji. To znači da ćemo preći ili 15 km (od Bojaninih voda) ili 19 km (iz Gornje studene) sa oko 990 metara visinske razlike. Ako je vidljivost dobra, pogled dopire sve do Bugarske, Makedonije, Kosova i Metohije.

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h  sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:30h Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) Prijave na mail: altionline@gmail.com 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen 

                        

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može se tokom pešačenja ostaviti u busu.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.