Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                        Trem 1810m, Sokolov kamen 1523 m, Mosor 985 m

 

                                                                                                                                            

 

       Suva planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, duga je 45 km, a široka 15 km. U geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina. Suva planina se graniči rekom Nišavom, Koritiničkom i Lužničkom rekom, a jasno je izdvojena i istaknuta od drugih geografskih celina i vidljiva sa svih strana i sa velike daljine.

     Obronci Suve planine pripadaju opštinama: Niška Banja, Gadžin Han, Bela Palanka, Babušnica i Vlasotince. Kao je ovo masiv sa izuzetnim pojavnim oblicima kraškog reljefa, riznica sedimenata različite starosti bogatih fosilnom florom, Suva planina proglašena je za područje sa statusom rezervata prirode i objektom geonasleđa Srbije.

 

         

          Najviši vrh je Trem (1.810 m), a tu su i Sokolov kamen (1.523 m), Mosor (985 m) i mnogi drugi.

          Naš cilj je uspon na sva tri vrha Suve planine. Startujemo iz sela Gornja Studena. Na 5. kilometru i sa 500 m visinske razlike dolazimo na vrh Mosor. Dalje idemo 4 km sa još 500 m visinske razlike do vrha Sokolov kamen. Od ovog vrha se 1,5 km spuštamo na 1300 m na sedlo zvano Devojački grob odakle ide opet uspon 3 km sa 300 metara visinske razlike do najvišeg vrha Trem 1810 m.

          Povratak je istom stazom do Devojačkog groba (ovde nas mogu čekati oni koji odustanu od uspona na Trem ili na delu staze ka vrhu ukoliko ne uspeju da stignu do vrha u vremenskom limitu). Od Devojčkog groba se spuštamo kroz šumu ka Bojaninim vodama i dalje ka Gronjoj Studeni gde smo i startovali.

        Staza je ukupne dužine oko 26 kilometara i 1300 metara visinske razlike kumulativno. Takođe se može skratiti na 20 km i 1000 m, visinske razlike, ako se ne ide do Trema već samo do sedla. Staza nije za početnike i one sa slabijom kondicijom.

        Svraćanje u restoran po završenoj akciji verovatno neće biti moguće, zbog dužine staze i kako ne bi u Beograd dolazili u kasnim noćnim satima.

 

Polazak je u 6:00 h sa parkinga na uglu ulice Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje najkanije do 23:00h

 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović (UIAA MB 452)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 2 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.