Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                                   Taorska vrela

                                                                   

                                                                                         

 

             Taorska vrela se nalaze na teritoriji grada Valjeva u selu Donji Taor. U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju doline, sa severne strane iz pećinskog otvora izbija vrelo. Nizvodno od ovog vrela nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije. Ona je ispresecana mnoštvom živopisnih kaskada i slapova, sa ostacima nekadašnjih vodenica, koji se završavaju vodopadom na ušću Vrelskog potoka u reku Skrapež, visine oko 4,5 m kojoj je izvorište ispod planine Povlen. Spomenik prirode „Taorska vrela“ nalazi se u postupku zaštite i na njegovom području je predviđen režim zaštite II stepena.

 

 

 

         Naš plan je kružna tura oko 15 kilometara dolinom reke Skrapež ka zaseoku Ćirovina i potom Radanovci, a onda uz brojne vidikovce preko Taorske stene do Donjeg Taora. Sa pređenom visinskom razlikom oko 600 metara

 

 

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:30h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:00h 

 

Vodič: Dragana Rajblović (vodička licenca UIAA MB 452) 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen 

                        

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (planinarske cipele), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može se tokom pešačenja ostaviti u busu.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.