Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                            Jedna od najlepših planina u Srbiji – Tara

 

                                                                                 

 

       Planinu Taru priroda je bogato darovala različitim geomorfološkim celinama, specifičnim oblicima reljefa i drugim prirodnim lepotama po čemu se ubraja u najlepše planine Srbije. Masiv planine Tare nalazi se u zapadnoj Srbiji, u severozapadnom delu oivičen dubokim kanjonom reke Drine, dok mu se ogranci spuštaju ka kremanskoj dolini i dolini reke Đetinje, gde se oslanja na ogranke Zlatibora. Tara i susedna Zvijezda, čine jedinstvenu planinsku celinu, koju međusobno dele kanjonske doline rečica: Derventa i Beli Rzav.
       Najviši vrh Tare je Zborište 1.544 m. Pored mnogih vrhova, Taru krase visoravni Kaluđerske bare, Predov krst, Mitrovac, jezero Zaovine, sela Rastište, Jagoštica i druga, vidikovci Banjska stena, Kozja stena, Crnjeskovo, Sokolarica i mnogi drugi od kojih neki gledaju na doboko usekli kanjon reke Drine.
      Smeštamo se u planinarski dom na Kaluđerskim barama na 1040 mnv. Svaki dan idemo na različitu stranu, prelazimo dnevno oko 15 km (ali i više), obilazimo sve prethodno nabrojano, a tačne rute će se odrediti na licu mesta, što će zavisiti od količine snega i mogućnosti prilaska i prolaska planiranim mestima. U svakom slučaju obićićemo dosta toga.

 

 

 

       U okruženju planinarskog doma nalazi se dosta privanih objekata gde se izdaju sobe i apartmani, pa ako neko bude želeo, može i tamo sebi rezervisati smeštaj. Takođe ima marketa i više restorana, te ne morate nositi hranu iz Beograda.U blizini su hoteli „Omorika“, „Javor“ i „Beli Bor“, što boravak čini još kvalitetnijim jer su snabdevanje i relaksacija uz muziku, bazen, bilijar i dr. na dohvat ruke.

       Planinarski dom je izgrađen od drveta još davne 1939. godine i dobro očuvan, što predstavlja raritet, a ima posebnu čar i toplinu i svojim izgledom se uklapa u planinski ambijent Tare. U domu ima kuhinja (šporet, frižider, sudopera, sudovi) i velika trpezarija. Grejanje je etažno. Objekat raspolaže sa kapacitetom od 18 ležajeva (sa posteljinom i pokrivačima) raspoređenih u 6 soba i to tri sobe na spratu i tri u potkrovlju. U prizemlju je mokri čvor sa dve wc kabine od kojih jedna ima čučavac i tuš bateriju tako da se može koristiti i kao tuš kabina. Pored toga tu je i posebna tuš kabina i dva umivaonika. Noćenje u domu je 600 dinara (puta 4 noćenja je 2400 ukupno). Plaća se na licu mesta i iznos nije uračunat u cenu kotizacije. Visina boravišne takse po danu boravka zavisi od odluke lokalne samouprave.

 

Polazak jeu 7:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak je 19.02. u večernjim satima.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.      

 

Za pešačke ture sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće, voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, rukavice, naočare, kišnu kabanicu, factor protiv sunca. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (planinarsku zimsku), jaknu i odeću koja je udobna i topla. Najbolje je oblačiti se slojevito za pešačenje.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.