Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

         

                                   Ranjenica (976 m) i Tisovik (943 m)

 

 

          Visoravni Ranjenica (976 m) i Tisovik (943 m) pripadaju kraju Valjevska podgorina. Nalaze se na području brdsko-planinskog predela Azbukovice, severno od poznatih i posećenih Medvednika i Torničke Bobije i jugoistočno od Sokolskih, međutim ne pripradaju nijednoj planini.
Između Medvednika i Bobije nalazi se i rudnik Tisovik koji je bogat olovom, cinkom, baritom…

           Valjevska podgorinaj je jedan od lepših krajeva u Srbiji. Prostrane livade pune raznovrsnog i lekovitog bilja, bujne bukove i borove šume samo su deo ovog prostranstva koje na jesen dobija posebne boje i uz brojne živopisne pejzaže mami uzdahe retkih posetilaca.

         Ovo nije klasična tura sa usponom na vrhove, već pešačka akcija koja ima manjih oscilacija u penjanu i spuštanju, moglo bi se reći pešačenje sa brdašca na brdašce, ali i dobrim delom ravnom stazom. Staza počinje od prevoja Proslop i završava se u selu Drenajić. Ukupne je dužine od 17 kilometara.

 

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje oko 22:30h

Kotizacija: 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com 

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće, slatkiši…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.