Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                 

                               Tometino polje – Vlašić i Golo brdo

 

                                                                                             

                                                                                               

 

             U podnožju Maljena, između Požege i Divčibara, na nadmorskoj visini od 750 metara, nalazi se Tometino Polje, talasasta visoravan, sa brojnim vidikovcima, među kojima se ističe pogled na meandre reke Bele i Crne Kamenice. Te dve reke se spajaju u jednu Kamenicu i ona se kasnije uliva u Zapadnu Moravu kod Kablara.                                                                                                                                                                                             Na Kamenici je Orlovo gnezdo, nekada je bio ranč, a sada je napušten, gde se može obići veštačko jezerce. Tu je i stanište orlova, koji svaki dan sleću i nadleću ovo mesto. A kažu da je Tometino polje stanište i drugih retkih vrsta ptica.

            Pešačenje startuje iz Tometinog polja nedaleko od planinarskog doma. Penje se na vrh Vlašić 716 km, Golo brdo 709 m i vidikovac Klik sa kog se pruža pogled na meandre Kamenice koji izgledaju kao mali Uvac.

             Dužina staze je 16 km sa usponom oko 550 metara visinske razlike kumulativno.

 

 

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 21:30 h.

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.                    

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.