Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                            Tornička Bobija 1272 m

 

                                                                                 

 

        Planina Bobija se nalazi u zapadnoj Srbiji u brdsko-planinskom predelu pod nazivom Azbukovica. Pruža se između desne obale Drine, Sokolskih planina, Jablanika, Medvednika i kanjona Trešnjice. A moglo bi se reći da je ona krov Azbukovice. Najviši vrh je Tornička Bobija visine 1272 metara. Zanimljiv vrh je i Oštra stena nedaleko od rudnika barita koji je nekada bio u funkciji.
          Bobija ima raznovrsan reljef, četinarske i bukove šume, pašnjake, proplanke, livade… Takođe i lepe vidikovce. Na planini se nalazi nekoliko sela, od kojih su najveći Gornji i Donji Savkovići.
         Područje Azbukovice bilo je naseljeno još u praistoriji o čemu svedoče nalazi iz nadgrobnih humki (tumuli). U narodu su se ti spomenici nazivali humke, bobije. Pretpostavlja se da je i planina Bobija po njima dobila ime.

 

 

Staza koja se prelazi je dužine 14 km sa oko 500 metara visinske razlike kumulativno i nije zahtevna.

Polazak iz Beograda je u 06:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće, voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.