Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

          

                                   Rajac – Ravna Gora – Divčibare

                                                                             

                                                                                                   

 

             Planinarska transverzala Rajac – Ravna gora – (Maljen) Divčibare, dužine od 27 – 32 kilometara, je staza uglavnom netaknute prirode, živopisnih visoravni i veoma atraktivnih predela.
             Pešačenje počinje kod planinarskog doma „Čika Duško Jovanović“, vodi livadama, šumarcima i grebenima preko vrhova Rajac (847m), Suvobor (866m), Rior (881m), Mali Maljen (909m), Čiker (873m), Vlasovi (1033m), Kraljev sto (1104m), Velika Pleća (1025m), Crni vrh (1096m) i završava se u centru Divčibara.
              Obzirom da na Divčibarama ima više vrhova, postoji mogućnost da se na licu mesta napravi izbor i odlučite da li ćete preći 27 kilometara ili 32 kilometra.
                Na stazi će u delu oko Ravne gore biti mogućnosti da se dopuni voda.

                Akcija je samo za planinare u dobroj kondiciji

 

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen                                       

 

 

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plaodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.